Ny Hamasledare redan utsedd

Identiteten hålls hemlig

NYHETER

Gaza

Hamas har redan utsett en ny ledare. Vem det är kommer inte att avslöjas, meddelade islamiströrelsen på söndagen.

Hamas politiske ledare Khales al-Meshaal uppmanade natten till söndagen rörelsens medlemmar i Gaza att snabbt utse en ny ledare.

- Välj en ledare för rörelsen i Gaza som kan ersätta vår broder, martyr och krigare Abd al-Aziz al-Rantissi, men ropa inte ut hans namn, löd uppmaningen från al-Meshaal i en intervju i tv-kanalen al-Jazira.

Rörelsens väpnade gren hotade med en "vulkan av hämnd" efter mordet på al-Rantissi i lördags kväll.

- Vår hämnd kommer att bli hundrafaldig för al-Rantissis och Yassins blod, tillkännagav Izz al-Din al-Qassam-brigaderna.

Schejk Ahmad Yassin, Hamas grundare, dödades av Israel i en liknande attack i slutet av mars.

I Israel lovordade premiärminister Ariel Sharon militären för mordet, rapporterade den israeliska arméradion.

- Han gratulerade till den framgångsrika operationen och mordet på Rantissi.

Samtidigt upprepade Sharon löftet om reträtt från Gazaremsan - samtidigt som "kampen mot terrorismen" ska fortsätta.

Inte övertygade

President George W Bushs tal, där han tycktes ge sitt stöd till Israel att behålla delar av den ockuperade Västbanken, togs av palestinier till intäkt för att han också gav klarsignal till mordet på al-Rantissi, rapporterar Reuters Nidal al-Mughrabi från Gaza. Amerikanska tjänstemän bestred detta, men palestinierna lät sig inte övertygas.

- Bush har al-Rantissis blod på sina händer. Alla dörrar till helvetet borde öppnas mot israelerna och amerikanerna! sade Khamis Saadi, en av tiotusentals människor som protesterade mot mordet på Gazas gator.

- Bush gav Sharon fria händer att göra vad han vill med det palestinska folket, att döda deras ledare och konfiskera deras mark, sade en annan man.

På Gazas gator hördes många uppmaningar till Hamas att inte bara angripa israeler utan också amerikaner.

Irak

En av Hamas ledare, Mahmoud al-Zahar, sade att rörelsen inte vill gå så långt, men kopplade den palestinska saken till upproret i Irak.

- Sharon och Bush kommer att få uppleva mer näsblod i Palestina och Irak, sade han.

USA:s reaktion på mordet var mer nyanserad än FN:s och EU:s, där fördömandet var kategoriskt.

- USA är allvarligt oroat för den regionala freden och stabiliteten, löd ett uttalande från Vita husets pressekreterare Scott McClellan.

Irritationen i arabländerna över mordet kom till uttryck i Egypten, där utrikesminister Ahmad Maher anklagade Israel för att försöka omintetgöra chansen till fred och driva området till avgrundens brant. Hans kollega i Jemen, Abubakr al-Qibri, sade att "USA bär ansvaret för det som händer eftersom Sharon efter varje besök i Washington gör sig skyldig till mer terrorism och mord".

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM