Hamas lovar blodig hämnd

Ledaren Rantissi mördad i israelisk helikopterattack

1 av 3 | Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS
här dör hamasledaren Den israeliska attackhelikoptern har träffat Hamasledaren Rantissis bil med två missiler. Även hans son och livvakt dör i det brinnande bilvraket.
NYHETER

Jerusalem. Han stod högst på Israels dödslista, men han gömde sig inte.

I går kväll lyckades israeliska attackhelikoptrar träffa Hamasledaren Abdel Aziz Rantissis bil bara ett kvarter från hans bostad i Gaza.

- Hämnd, hämnd, skanderade de tusentals unga palestinier som i natt marscherade genom Gaza med delar av den dödade Hamasledarens sönderbrända bil.

Den israeliska helikopterräden genomfördes kvart i åtta på lördagskvällen. Så fort ryktet spreds att Rantissis bil träffats av två missiler, strömmade hundratals människor till Shifasjukhuset i närheten, där de såg Rantissi föras in med djupa hål i bröstet från raketsplitter.

Efter några minuter kom beskedet att han var död.

Sonen dödades också

Också Rantissis son Muhammed, 27, och hans livvakt dödades i attacken. Fem förbipasserande skadades av splitter.

Under natten ryktades det att också Rantissis fru var i bilen när den träffades. Inget var dock känt om hennes tillstånd.

Rantissis bil träffades bara ett kvarter från hans bostad och ett hundratal meter från den begravningsplats där Rantissis företrädare och Hamas andlige ledare schejk Ahmad Yassin begravdes för mindre än en månad sedan efter en annan israelisk attack.

Hamas talesmän utlovade en gruvlig hämnd.

- Detta blod har inte spillts förgäves, sa Hamasföreträdaren Ismail Haniya. Det är vårt öde i Hamas och som palestinier att dö som martyrer. Men det gör inget för att minska vår beslutsamhet eller försvaga vår vilja.

Den palestinska premiärministern Ahmad Quray anklagade USA.

- Denna israeliska terrorkampanj är en direkt följd av amerikansk uppmuntran och USA:s fullständiga partiskhet till förmån för Israel.

Ber inte om ursäkt

Israels attack kritiserades också internationellt. Israel anser sig dock inte ha något att be om ursäkt för.

- Den man Israel i dag slog till mot var en av hjärnorna bakom terrorn, en man med blod på sina händer, sa det israeliska utrikesministeriets talesman Jonathan Peled.

Mats Gezelius