Rantissi dog som han ville

NYHETER

JERUSALEM

Hamas ligger bakom många av de blodigaste, grymmaste bombdåd som dödat hundratals israeliska män kvinnor och barn.

Abdul Aziz Rantissi anses ha varit den mest kompromisslösa av Hamasledarna.

Foto: AHMED BABA
hemma hos rantissi I fjol, bara några dagar efter att Abdul Aziz Rantissi överlevt ett israeliskt mordförsök, träffade Aftonbladets Mats Gezelius Hamasledaren i hans hem.

- Öga för öga, tand för tand. Det är ett bibelord som vi tror på, sa han när Aftonbladet träffade honom förra sommaren, dagarna efter israelernas förra försök att döda Rantissi. Han hade raketsplitter i benet. Hans son var sängliggande med skador från attacken.

Han försvarade bomberna

I våra långa samtal i Rantissis hem i Gazas Sheik Radwan-distrikt försvarade han självmordsbombarna. Han dolde aldrig att Hamas mål är en islamistisk stat i hela det historiska Palestina.

Men, det känns som sagt konstigt när någon vars hem man besökt och suttit och pratat med över många koppar sött te, plötsligt försvinner i ett eldhav.

En begåvad person, barnläkare, vänlig och leende, som tålmodigt förklarade sin position och aldrig väjde för hårda, provokativa eller, som han kanske tyckte, okunniga och oupplysta frågor.

Jag säger inte att Rantissi var beredd att ge upp den väpnade kampen. För honom var arabernas rätt till hela det historiska Palestina lika självklar och gudsgiven som det för de flesta israeler är att judarna har rätt till landet.

Å andra sidan, och på den punkten var Rantissi mycket klar, så skulle Hamas acceptera en kompromiss - om en majoritet av palestinierna accepterar den.

Han dog som han ville

- Vi kommer alla att dö en dag, om det sedan blir av en israelisk attackhelikopter eller en hjärtattack. Jag föredrar en attackhelikopter.

Abdul Aziz Rantissi dog som han ville, och kanske välförtjänt.

Men, det känns ändå lite kymigt. Inte minst för att det är så onödigt. För att Rantissis död bara är ännu ett varv i den våldsspiral som nu riskerar att snurra allt fortare. För att så många fler - israeler och palestinier - måste dö, för att deras ledare inte kan vika från maximen "öga för öga, tand för tand".

Mats Gezelius