Sextrakasserande v-politiker tvingas avgå

"Han har förbrukat förtroendet för lång tid framåt"

NYHETER

En vänsterpartist i Göteborgstrakten har tvingats lämna samtliga uppdrag efter allvarliga sextrakasserier mot flera kvinnliga lokalpolitiker.

Politikern har erkänt och går nu i terapi.

De drabbade kvinnorna har inte velat göra någon polisanmälan.

Vänsterpartiet i Göteborg fick vetskap om trakasserierna den 2 april i år. Då hörde den första kvinnan av sig.

Hon är inte vänsterpartist men har under en längre tid arbetat politiskt med frågor som haft direkt koppling till den nu avstängde mannens uppdrag.

Vänsterpartiet kallade omedelbart in mannen för samtal som slutade med att han tog en time-out med omedelbar verkan.

Inga tvivel

- Det fanns så mycket underlag i hennes berättelse att inga tvivel finns om att uppgifterna är mycket trovärdiga, säger Mats Pilhem, ordförande för vänsterpartiet i Göteborg till aftonbladet.se.

Några dagar senare fick ansvariga i partiet klart för sig att ytterligare minst en kvinnlig lokalpolitiker drabbats av mannens sextrakasserier.

Politikern kallades då in till ett nytt samtal med partiledningen. Det slutade med att han dels lämnar samtliga uppdrag med omedelbar verkan, men också accepterade att gå i terapi.

Ville inte anmäla

- Vi har sett till att förutom kvinnorna även han har blivit hänvisad till professionell hjälp för att förändra sitt beteende, säger Mats Pilhem.

- Men det han har gjort är helt oacceptabelt och vi har stort förtroende för att berättelsen är sann.

- Vi har också rekommenderat kvinnorna att göra en polisanmälan men de har inte velat.

Varken de drabbade kvinnorna eller ansvariga inom partiet vill berätta exakt på vilket sätt mannen trakasserat kvinnorna. Uppgifter finns som tyder på att det handlar om kränkande brev och telefonsamtal.

- Jag vill inte berätta vad han gjort. Det är inte för hans skull utan för att det är kvinnornas önskan. De har sagt att de inte vill ha några spekulationer.

Enligt Mats Pilhem är mannen ångerfull och inser att han uppträtt oacceptabelt.

- Det är någon spärr kring det sociala livet som inte har fungerat. Men han har insikt om att han måste bearbeta sitt problem på ett professionellt sätt och han har redan börjat i terapi.

Inte partikamrater

Ingen av kvinnorna är partikamrater med mannen.

- Det hade varit enklare om de varit partikamrater. Men vi respekterar deras önskan - och det finns inte några politiska motiv i det mannen gjort.

Politikern har varit heltidsanställd av vänsterpartiet. Just nu är hans framtid oklar och en arbetsrättslig process pågår.

Klart är i alla fall att mannens förtroende i partisammanhang är förbrukat för lång tid framåt.

- Jag vet inte ännu om man avskedar honom. Men de kvinnor som varit utsatta ska inte behöva riskera att träffa på honom igen, säger Mats Pilhem.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM