Svenska turister njuter och struntar i politiken

NYHETER

AGIA NAPA

Cypern är enligt sin turistreklam "Afrodites och kärlekens ö".

Carola Lindberg, 20, från Malmö, och Annika Hed, 21, från Åsa i Halland, utbildar sig till färdledare i Agia Napa. Inga svenska turister frågar dem om valet eller om hur det kommer sig att ön är delad.

Agia Napa - dit varje vecka via flygplatsen i Larnaca kommer flera tusen chartersvenskar - är en stor, välbyggd, härlig anläggning för sluten vård av turister.

Mycket sluten! Och inget ont i det.

Nu var det en aprileftermiddag med sol, 24 grader i luften, 22 i poolen, vattengympa under Jenny Ljungs kommando eller slappande med en Liza Marklund-pocket i en solstol.

"Ingen frågar"

Turistparadiset lever vägg i vägg med det andra Cypern, verklighetens med motsättningar och misstro.

Ett stycke geografi delat med en mur på samma sätt som förr Östtyskland och Västtyskland (fast det här är söder och norr) och i veckan med en intensiv valspurt inför en ödesdiger folkomröstning.

Bryr sig turisterna?

Inte. Annika Hed, en 21-åring från Åsa i Halland som utbildar sig till färdledare och umgås med de svenska gästerna, konstaterar:

- Nej, ingen frågar mig om valet eller om hur det kommer sig att ön är delad.

Barmästaren Kyricos:

- Ingen har nånsin vid den här disken ställt en fråga om politik eller kris.

Men kylmekanikern Christer Nilsson från Varberg säger:

- Jag vet att det är val. Jag hoppas det går bra, jag menar, att det blir återförening.

Men är du inte nyfiken på hur det ser ut på andra sidan?

- Jo. Vi hade tänkt oss en utflykt dit. Men så tänkte jag, jag är här med familjen på en veckas semester. Jag vet vad vi vill. Vi vill lata oss.

Svenskar evakuerades

Det är lätt. Över paradiset vilar inga orosmoln.

Och det är gömt i historiens dunkel att 1974, då kriget kom som en blixt från en klar himmel, fick 850 svenska turister evakueras med pansarfordon från den tidens hotta turistparadis Famagusta, som nu ligger som en spökstad någon mil uppåt kusten.

Staffan Heimerson