Tung kritik mot psykvården i Arvika

Fem läkare anmäls till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd

NYHETER

KARLSTAD

Landstinget i Värmland får hård kritik av Socialstyrelsen, sedan en psykpatient i Arvika gått ut från avdelningen han vårdades på och mördat en femårig flicka.

Landstinget i Värmland får hård kritik av Socialstyrelsen, sedan en psykpatient i Arvika gått ut från avdelningen han vårdades på och mördat en femårig flicka.

En chef och fyra läkare anmäls till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Mordet i Arvika den 11 september förra året, samma dag som utrikesminister Anna Lindh dog efter knivattacken på NK, skakade Sverige.

Mördaren, en då 23 år gammal patient, smet ut från sjukhuset för att döda barn. Hans inre röster krävde det.

Det skulle ha blivit fler dödsoffer, var det tänkt. En liten flicka klarade sig när hon stängde dörren till toaletten på sjukhuset framför näsan på mannen.

I tingsrätten dömdes han till sluten psykiatrisk vård, och kritiken mot sjukvården var hård. Inte minst från mannens försvarsadvokat.

Nu, efter fem månaders undersökningar, gör Socialstyrelsen sin sammanfattning.

Det är en dyster läsning. Det fanns informationsmissar inom sju kvården, svåra brister i journalföringen och brister i den vård mannen fick.

Kaos inom psykvården

Femåringens föräldrar liksom 23-åringens föräldrar, som försökte få sin son omhändertagen, kan i rapporten läsa hur resurserna inom vården inte räckte till.

Personalen på psyket i Arvika talade om kaos och svåra förhållande veckorna i augusti-september förra året.

23-åringen liksom ''försvann'' bland alla stökiga, utagerande intagna och det blev aldrig riktig tid över för honom.

I det läget försökte mannen dupera läkarna genom att verka friskare än vad han i själva verket var, ständigt plågad av inre röster som krävde att han skulle döda.

23-åringen var en av de lugnaste patienterna på avdelningen, tyckte man. Därför fick han större rörelsefrihet. Det kunde vara viktigt för hans vård, var tanken.

Brist på vårdplatser

Trycket på psykiatrin i Värmland har inte lättat. Det är brist på vårdplatser och personalbristen är besvärande. Tre läkare har nyligen sagt upp sig, konstaterade den länsverksamhetsansvarige chefen för psykiatrin i Värmland, Peter Lewin på måndagen.

Han är en av dem som Socialstyrelsen anmält till HSAN och kan få disciplinstraff. Åklagaren kommer också att avvakta HSAN:s beslut innan han tar beslut om att gå vidare i ärendet.

Lewin anser att det behövs 80 vårdplatser inom vuxenpsyk i Värmland, samlade på ett och samma ställe. I dag har man 55 platser, spridda på tre städer. I Karlstad finns två avdelningar på olika ställen, utanför sjukhuset. Stundtals måste man använda Securitasvakter för att klara de anställdas säkerhet.

Dålig arbetsmiljö

De anställdas miljö är mycket dålig. För några år sedan fanns det 103 vårdplatser i länet. I dag ska 55 platser räcka, trots ökat behov. Under de kommande fyra åren tillkommer två nya vårdplatser i länet.

Peter Lewin anser att han behöver ytterligare 25 miljoner kronor per år för verksamheten ska fungera ordentligt. Pengarna som i så fall måste tas från annan verksamhet.

Samtidigt får man leva med kritiken att vården av 23-åringen och händelserna i Arvika kostade en femåring livet.

-Vi kunde varit bättre, säger Kjerstin Almqvist, landstingets utvecklingsstab.

-Det var en tragedi. Självklart måste vi ta till oss kritiken från Socialstyrelsen.

Tidigare artiklar:

Christer Jönsson/TT