Planerade massaker på fotbollspublik

NYHETER

LONDON

De tio misstänka terroristerna hade samtliga skaffat biljetter till lördagens fotbollsmatch mellan Manchester United och Liverpool.

I sista stund avslöjades deras ohyggliga plan:

Att spränga sig själva och tusentals åskådare i luften mitt under matchen.

Enligt uppgifter i brittisk press i natt kan den polisrazzia som i går genomfördes i Manchester med omgivningar ha räddat livet på mängder av oskyldiga fotbollsfans.

De tio personer som greps - nio män och en kvinna - uppges allihop ha skaffat biljetter till fotbollsarenan Old Trafford på lördag.

Där, bland 67 000 åskådare, hade de ordnat sittplatser på strategiska platser runt om hela arenan.

Om självmordsattacken hade lyckats hade den orsakat massdöd, kaos och skräck världen över, eftersom matchen ska direktsändas över hela jordklotet.

Avlyssnade

De misstänkta terroristerna greps av anti-terrorstyrkor i en samlad aktion i går morse. Brittisk säkerhetspolis hade avlyssnat telefontrafik mellan de inblandade under en följd av dagar, och plötsligt insåg man att någonting allvarligt var på gång.

De misstänkta är irakiska kurder samt nordafrikaner. Sju av dem greps i en lägenhet ovanför en snabbmatskedja i en förort till Manchester. En annan greps i South Yorkshire, en i Staffordshire och ytterligare en i West Midlands.

Polisen är ytterst förtegen om de förmodade självmordsbombarnas identiteter och andra känsliga detaljer. Hela operationen är klassad som topphemlig.

Sprängmedel

En poliskälla säger dock till The Sun:

- Vi vet att komplotten bestod i att flera individer med sprängmedel skulle ta sig in på Old Trafford och placera sig på strategiska platser runt arenan.

Under den brittiska polisens nya, stenhårda terroristlagar har nu en mängd misstänkta muslimska fundamentalister gripits. Det är bara några veckor sedan polisen fann en stor mängd sprängmedel i en lagerlokal i London och därefter grep flera personer.

I början av april greps också en grupp al-Qaida-sympatisörer som misstänktes planera en giftbomb i Londons tunnelbana.

Peter Wennman