Aftonbladet-legendaren "Krut-Johan" ur tiden

NYHETER

Rune Johansson, 83 år, är död. Smeknamnet "Krut-Johan" fick han under krigsåren, när han låg i lumpen och var satt att räkna tomhylsor.

Foto: Aftonbladet
Aftonbladets Rune Johansson blev 83 år.

Till Aftonbladet kom Rune 1949 och han blev kvar till pensionen, först som typograf och sedan som faktor.

När han skulle bygga sin egen sommarkåk i Gladökvarn använde han inte tumstock. Alla mätningar skedde med typometern, grafikernas måttsticka med cicero som bas. Så när någon frågade hur lång hans kåk var svarade Rune: Den är cirka 2 233 cicero.

Glatt humör

Han hade samma vokabulär i sitt dagliga umgänge med typografer och journalister, men även när han i hetsen kring deadline fick höja rösten då och då så fanns det glada humöret där.

Åren efter pensioneringen blev tyvärr inte en tid av vila och frihet för Rune. När hans dotter Marianne, elitsimmare och pappas ögonsten, avled i cancer, slocknade blicken i Runes vänliga ögon. Ingenting gladde honom längre. De roliga skämten, de drastiska uttrycken som alltid fått hans kompisar att skratta var borta för alltid.

Södertjej

Han dog lugnt och stilla i sitt hem. Han sa till sin hustru Elsa, hans södertjej i mer än ett halvt sekel, att han var trött och skulle vila en stund.

Från den tuppluren vaknade "Krut-Johan" inte mer.

Vi är många som sörjer honom! Djupt och innerligt.

Stig Malmberg

ARTIKELN HANDLAR OM