Nej, kungen - skylten betyder högst 110

Aftonbladets kungliga bilskola reder ut begreppen

Foto: URBAN ANDERSSON
Fin, bred väg - och på skylten står det 110. Hur fort får man köra då? Aftonbladets Svante Lidén har visserligen ingen Porsche, men försöker ändå visa de kungliga bilförarna hur man ska - och inte ska - bete sig i trafiken.
NYHETER

Kungen kör så det ryker.

Det ligger i släkten.

För att undvika framtida pinsamheter hälsar Aftonbladet Carl XVI Gustaf välkommen till Kungliga trafikskolan.

Stora bilar ligger bra på vägen. De ligger bra på sidan också. Det fick kungens farfarsfar Gustav V erfara när hans chaufför körde av vägen i Skärholmen. Platsen döptes snabbt till Kungens kurva.

Chauffören hade bara följt kungens uppmaning: "Fortare, fortare."

Och på den vägen är det.

Vilket kungarallyt från Karlskoga till Drottningholm i förrgår bevisar.

Två gånger 110 är inte 220

Men kom ihåg att skylten 110 inte betyder lägsta tillåtna hastighet. Det förhåller sig faktiskt tvärtom. Max 110 alltså.

Två 110-skyltar bredvid varandra kan kanske missuppfattas som 110+110=220. Det stämmer inte heller, kungen. Det betyder bara att från och med nu är högsta tillåtna hastighet 110.

Det finns även skyltar som det står 90, 70, 50 och 30 på. Även de indikerar högsta tillåtna hastighet.

50-skylten är den vanligaste. En finns faktiskt alldeles utanför kungens bostad i Drottningholm, för övrigt på samma vägsträcka där kungen själv klockades för 74 km i timmen.

Ferrarin är inget jetplan

Det finns skäl att följa hastighetsbegränsningarna. Dels för att inte köra ihjäl sina undersåtar, dels för att det är olagligt att köra för fort - åtminstone för undersåtarna.

När kungen är på väg till en flygplats ska han absolut inte försöka köra ikapp med flygplanen. Något man kan misstänka att kungen gjorde för fyra år sedan när flög lågt med Ferrarin i 250 knyck på motorvägen mot Kastrup utanför Köpenhamn.

- Kungen av Sverige älskar att köra bil, sa säkerhetsfolket.

De flesta vet att små barn ska sitta i bilbarnstol.

Det visste dock inte kungen när han riskerade tronföljden utanför Solliden på Öland. Carl Philip, som nu vuxit upp till en lika fartglad person som sin pappa, satt i knät på någon i framsätet utan att vara fastspänd.

Vi får hoppas att Victoria och Daniel Westling har lärt sig läxan när och om det blir dags.

På vissa gator får man inte köra alls, till exempel på Nybrogatan i Stockholm. Det är en så kallad gågata. Det innebär att man går där.

För något år sedan valde dock prinsessan Madeleine att ta bilen. Prinsessan lyckades missa inte mindre än sju stora skyltar.

- Trafikreglerna gäller både blåblodiga och andra, suckade polisen.

Sibylla fick böta

Prinsessan Madeleine stoppades aldrig av polisen och slapp böter. Det gjorde dock inte kungens mamma prinsessan Sibylla som fick böta sedan hon kört mot rött vid en korsning på Öland på 1950-talet.

Att köra bil behöver inte vara så svårt. På närmsta körskola - det finns minst fem i närheten av Drottningholm - går det bra att fräscha upp sina gamla kunskaper.

Nej, kungen - barnen ska inte hoppa runt i framsätet. De ska vara fastspända i speciella barnstolar.

Nej, kungen - man ska inte försöka köra ikapp med jetplanen så fort man ser en flygplats.

Nej, prinsessan - på gågatorna ska man inte köra bil. Där bör även kungligheter promenera.

Nej, kungen - man får inte köra särskilt fort hemma vid Drottningholm heller. Att det står 50 på skylten betyder högst 50.

Tidigare artiklar:

Svante Lidén