43-årig norrman fånge i Irak

Tillhör grupp som står på terrorlista

NYHETER

En 43-årig norsk man hålls fången i Irak. Mannen som ursprungligen kommer från Iran har bott i Östfold i Norge sedan 1995.

Mannen tillhör den exil-iranska gruppen Mujahedin-e Khalq (MKO). Gruppen har stått på USA:s terrorlista sedan 1995. Det var för ett år sen som mannen avväpnades av amerikanska styrkor och fängslades i ett läger nordöst om Bagdad rapporterar NTB enligt Dagbladet.

Andra fångar med norsk anknytning

Förutom 43-åringen sitter närmare 40 andra fångar med norsk anknytning i läger. Flera av dem har norskt uppehållstillstånd. I december meddelade det styrande rådet i Bagdad att gruppen skulle utlämnas till Iran, där de riskerar tortyr och dödsstraff.

Starka reaktioner

Beslutet väckte starka reaktioner och sköts upp. Anhöriga i Norge har genom en advokat bett om hjälp från det norska utrikesdepartementet som ska ha tagit upp saken med USA i februari.

Brickor i ett spel

Fångarna är rädda för att bli brickor i ett större spel. De vill ha garantier för att de inte ska bli deporterade, säger fångarnas advokat Trond Olsen Næss till NTB.

Genom kontakter med advokater som representerar fångar från andra länder har Trond Olsen Næss fått reda på att amerikanerna håller omfattande förhör, genomför id-registrering och DNA-tester av exil-iranierna.

Jonas Vesterdahl