22 döda i attack mot fängelse i Bagdad

NYHETER

Minst 22 personer dödades och omkring 100 skadades på tisdagen när granater träffade en fängelsebyggnad i Iraks huvudstad Bagdad.

USA-generalen Mark Kimmitt uppgav på en presskonferens att Abu Ghurayb-fängelset, styrt av den USA-ledda ockupationsmakten, träffades av flera granater avlossade av rebeller.

De första uppgifterna talade om minst 18 träffar, men informationen ändrades senare till att byggnaden träffats av 12 granater.

Utöver de 22 döda fångarna skadades omkring 92 personer vid granatattacken mot fängelsebyggnaden.

Samtliga dödade och skadade var fångar, men han kunde inte ange om de satt inspärrade som misstänkta för gerillaverksamhet eller för kriminella gärningar.

Därutöver var uppgifterna om händelsen anmärkningsvärt knapphändiga ännu flera timmar efter de första rapporterna.

I staden Mosul i norr angreps under dagen en amerikansk fordonskolonn och en soldat dödades, medan fyra skadades.

På andra håll där fientligheter flammat på sista tiden var det lugnare. Eld upphör rådde vid staden al-Falluja, och amerikanska styrkor förberedde att dra sig tillbaka från en bas nära staden Najaf. Irakiska medlare har fått mer tid till att lösa dödläget i Najaf, där upprorsledaren Muqtada al-Sadr befinner sig med sin milis.

Civila som flytt striderna i al-Falluja började återvända på tisdagen, efter ett avtal för att stoppa blodspillan i staden. Tusentals flydde under de veckor då strider mellan irakiska motståndsmän och tiotals amerikaner rasade. En fotbollsplan i staden uppges ha förvandlats till gravplats, och vittnen har talat om många civila offer.

Ännu ett land har aviserat sin avsikt att lämna USA-alliansen. Honduras tar hem sina 368 soldater från Irak enligt besked från president Ricardo Maduro. Soldaterna ingår i den brigad som leds av Spanien, och vars framtid nu är osäker efter den nya spanska regeringens beslut att ta hem landets 1300 man.

Den amerikanska entreprenören Halliburton meddelade att tre av de fyra kroppar som hittades efter överfallet på en bränslekonvoj tidigare i april var civila anställda från USA, uppger AP. Den fjärde kroppen har ännu inte identifierats.

TT/aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM