Svensk skojare jagas i Norge

Han har levt gratis i norska fjällstugor i närmare ett år

NYHETER

Den mystiske svensken kallas "vandraren" i Norge.

I snart ett år har han knallat runt i de norska fjällen och bott och gratisätit i turistföreningens hyttor.

- Han är skyldig oss närmare 100 000 kronor, säger Jan Erik Reiten på Norska Turistföreningen.

KARTLAGD Norska turistföreningen har kartlagt den mystiske svenskens framfart i de norska stugorna. Mannen utnyttjar det norska systemet, som bygger på ärlighet. Han bor gratis, äter och använder ved. Men betalar ingenting.Karta: VG

I Norge fungerar det så att det finns mat, ved och andra förnödenheter i hyttorna i fjällen som Turistföreningen svarar för.

Meningen är att de som bor i en hytta ska betala för sig genom att lämna kvar en fullmakt att dra beloppet från deras bankkonto. En natt i en hytta kostar 300 norska kronor.

Bygger på ärlighet

Men systemet som bygger på de norska fjällvandrarnas ärlighet har å det grövsta utnyttjats av svensken.

I månader har han bott och ätit på olika platser i Norge.

I Voss blev han gripen av polisen.

- Vi förklarade att han måste göra rätt för sig. Det lovade han och vi kunde inte göra annat än att släppa honom igen, säger länsmannen Kåre Rykke i Voss.

Svensken som är i 50-årsåldern lämnade namn, adress och personnummer, men det var uppenbarligen falskt.

Norska turistföreningens skräck är cirka 170 centimeter lång, smal och har blont medellångt hår. Han har blå eller grå ögon och går oftast klädd i gröna eller grå vandringskläder.

Pratglad man

De norska fjällvandrare som träffat honom säger att han är en pratglad man som säger att han vandrar runt i de norska fjällen för att få inspiration till att skriva en bok.

- Endast vid ett tillfälle har han upplevts som obehaglig. Det var i en hytta där han började kommendera de andra som bodde där, säger Jan Erik Reiten.

Turistföreningen har nu fått nog och har skickat ut fem inspektörer för att få tag i svensken, men han är nu spårlöst försvunnen.

Den svenske vandraren sågs senast vid Sulebu strax söder om Tyin i början av påsk.

Per-Ola Ohlsson