Saddam ska dömas i Irak

Diktatorns rättegång kommer att kosta en halv miljard kronor

NYHETER

En ny domstol inrättas i Irak för att döma Saddam Hussein.

Rättsprocessen kommer att kosta över en halv miljard kronor.

Samtidigt sitter Saddam Hussein inlåst i ett av sina gamla palats och tror fortfarande att han är Iraks president.

Foto: AP
TROR ATT HAN HAR KVAR MAKTEN Det styrande rådet i Irak ska inrätta en ny domstol för att döma Saddam Hussein. I väntan på processen sitter han fängslad i ett av sina gamla palats. Enligt amerikanska jurister som deltagit i förhören med ex-diktatorn tror Saddam Hussein att han fortfarande är Iraks president.

Det av USA inrättade styrande rådet i Irak har beslutat sig för att döma den avsatte diktatorn Saddam Hussein, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Lagom till valet i USA

Att den kommande rättsprocessen betraktas som viktig framgår bland annat av domstolens budget. Under 2004-2005 väntas den göra av med över en halv miljard kronor (75 miljoner dollar).

Det har inte beslutats vilket datum rättegången börjar, men det är ingen som tvivlar på att det kommer att ske lagom till det amerikanska presidentvalet i början på november.

Saddam Hussein uppges vara inlåst i en cell i ett av sina gamla palats, skriver den Londonbaserade tidningen Ash-Sharq Al-Awsat.

Enligt amerikanska jurister som deltagit i förhören med den forne diktatorn tror Saddam Hussein att han fortfarande är Iraks president.

Enligt tidningen skriver ex-diktatorn mycket och ber ständigt om papper och pennor.

Fruktar mordförsök

- Han är helt isolerad från andra fångar eftersom vi är rädda för att de ska försöka döda honom, säger tidningens källa.

Domstolen kommer att ledas av advokat Salem Chalabi. Han är utbildad i USA och brorson till ordföranden i Iraks styrande råd. Till sin hjälp har han valt sju domare och fyra åklagare.

De ska bland annat undersöka flera fall av folkmord som Saddam Hussein uppges vara skyldig till. Enligt amerikanska uppgifter har cirka 300 000 kroppar hittats i olika massgravar sedan USA invaderade landet.

Skicka fler soldater

Samtidigt närmar sig Saddam Husseins 67-årsdag, 28 april. Koalitionens styrkor förbereder sig nu för ännu mera oroligheter just den dagen.

USA har i dag 135 000 soldater i Irak. Den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld har lovat general John Abizaid, chef över de amerikanska trupperna i Irak, att skicka ännu fler soldater om det behövs.

- Överväger vi att göra det? Nej. Men är vi förberedda? Det kan du ge dig på, säger Rumsfeld till nyhetsbyrån AFP.

Olle Castelius