Man greps för våldtäktsförsök

Kan vara Täbymannen

NYHETER

En 34-årig man greps efter ett våldtäktsförsök i en lekpark i Farsta.

Nu tror polisen att det kan vara samma man som våldtog en 19-årig kvinna i Täby i början av månaden.

Foto: BJÖRN LINDAHL
belöning Här klev den 19-åriga kvinnan av bussen strax före dådet. Täbys kommunalråd har utfäst en belöning på 50 000 kronor och ett vaktbolag i kommunen har utlovat 25 000 kronor för avgörande tips.

Den misstänkte mannen greps klockan fem på morgonen den 11 april bara några timmar efter att han överfallit och försökt våldta en kvinna i en lekpark i Farsta.

Den tidigare våldtäkten i Täby den 3 april var mycket brutal. Vid halv sextiden på morgonen steg den 19-åriga kvinnan av nattbussen i Täby. Strax efteråt överfölls hon av våldtäktsmannen.

Polisen kom inte

Våldtäkten och misshandeln drog ut i över tre timmar.

Kvinnan lyckades ringa en väninna som larmade polisen. Men ledningscentralen larmade i sin tur inte kollegorna vid Roslagspolisen som på så sätt inte fick reda på vad som hänt.

Först efter ytterligare samtal reagerade polisen. Då hade det gått fyra och en halv timme och kvinnan hade tagit sig hem.

Larmcentralens slarv har fått mycket stark kritik och håller nu på att utredas av polisens interna utredare.

Brutalt överfall

Överfallet i Farsta var brutalt, precis som våldtäkten i Täby. Tillvägagångssättet får polisen i Roslagen att tro att det handlar om samma gärningsman.

34-åringen har ännu inte blivit delgiven misstanke för våldtäkten i Täby.

Men polisen är säker.

- Det ser mycket lovande ut, säger Per Håkansson.

Teknikerna på Staten kriminaltekniska laboratorium i Linköping är inte klara med analyserna av de fynd som gjordes vid våldtäkten i Täby.

- Vi avvaktar resultaten. Först när de är klara kommer vi att förhöra 34-åringen om våldtäkten i Täby, säger Per Håkansson.

Svante Lidén