Persson får kalla handen

Alla säger nej till hans förslag om övergångsregler

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
SVIDANDE NEDERLAG Göran Persson går mot ett av sina värsta nederlag när riksdagen på tisdag ska rösta om övergångsreglerna för de nya medlemsländerna i EU.
NYHETER

Göran Persson är på väg mot ett svidande nederlag i vårens mest omdebatterade fråga.

En klar majoritet i riksdagen kommer att rösta nej till övergångsregler för de nya EU-länderna.

Fem månader har gått sedan Göran Persson myntade begreppet ”social turism”. Strax därpå fastslog regeringen att Sverige, likt andra EU-länder, bör införa övergångsregler för de nya EU-medlemmarna.

Kalla handen

Förslaget innebär att den som vill flytta till Sverige ska ha både bostad och arbetstillstånd klara i förväg. Dessutom ska lön och anställningsskydd följa kollektivavtalen.

I går behandlades frågan i socialförsäkringsutskottet. In i det sista hoppades ordföranden Tomas Eneroth (s) på en uppgörelse med folkpartiet, men det blev kalla handen.

Folkpartiet vill ha särskilda regler för de nya EU-medlemmarna, liksom moderaterna. Men deras förslag går bara ut på att den som flyttar till Sverige måste kunna försörja sig själv.

Övriga riksdagspartier har sagt blankt nej till alla övergångsregler.

Ett stort ansvar

– Om Sverige nu blir det enda land i Europa som inte inför övergångsregler vilar ett stort ansvar på oppositionen, säger Eneroth.

På tisdag är det omröstning i riksdagen. Och trots att det i dag finns en klar majoritet för någon form av övergångsregler leder partiprestigen till att det inte blir något av det alls.

I ett första skede faller moderaternas och folkpartiets respektive förslag. Då ställs regeringens övergångsregler mot nej-förslaget från c, kd, mp och v.

I det läget gör både moderaterna och folkpartiet gemensam sak med nej-partierna.

Facklig kontroll

– Vi vill säkerställa att regeringen inte kan få igenom sina erbarmliga förslag som innebär utökad facklig kontrollmakt och murar mot omvärlden, säger gruppledaren Mikael Odenberg (m).

Därmed är regeringen på väg mot en brakförlust. Om samtliga ledamöter är närvarande och röstar enligt partilinjen slutar kraven på övergångsregler med ett rungande nej och siffran 205 mot 144.

Ser mörkt ut

– Det är ett allvarligt nederlag för Göran Persson och hans regerings duglighet, säger Odenberg.

Migrationsminister Barbro Holmberg hoppas fortfarande på stöd i riksdagen. Men hon medger att det ser mörkt ut.

– Regeringen hade velat ha en försiktighetsprincip. Utan övergångsregler finns det en risk för lönedumpning, otrygghet på arbetsmarknaden och störningar i välfärdssystemet, säger hon.

Elisabeth Marmorstein

ARTIKELN HANDLAR OM