Ny besättning på ISS

Anlände med rysk raket i dag

NYHETER

Den internationella rymdstationen ISS senaste besättning anlände utan problem med en rysk raket på onsdagsmorgonen.

Foto: AP
Internationella rymdstationen ISS.

Nu ska herrar Fincke och Padalka förbereda Jules Vernes ankomst.

Den berömde science-fiction-författaren dog visserligen redan för 99 år sedan. Som erkänsla för sina vetenskapligt skönlitterära klassiker som ''Från jorden till månen'' och ''En världsomsegling under havet'' har dock Verne fått ge namn till en nytt transportfordon som ska nyttjas på ISS och som gör sin jungfruresa lagom till 100-årsdagen av författarens död.

Amerikanske astronauten Edward Michael Fincke och ryske kosmonauten Gennadij Padalka ska under sommaren göra två rymdpromenader runt ISS för att installera utrustning som behövs för Jules Verne-fordonet.

Mask och kyckling

Duon anlände på onsdagen till rymdstationen tillsammans med holländaren Andre Kuipers i en Sojuz-kapsel.

-?Farkosten dockade lyckosamt med ISS omkring klockan nio på morgonen. Besättningen i kapseln mår bra, meddelade den ryska rymdstyrelsen utanför Moskva.

Kuipers stannar på ISS i en vecka för att bland annat undersöka genetiska mutationer, orsakade av viktlöshet och kosmisk strålning, hos tre miljoner millimeterlånga rundmaskar som Sojuz-kapseln hade med sig i bagaget. Han ska också studera förändringar hos kycklingars benceller, innan han åker hem igen den 30 april, tillsammans med ISS gamla besättning, amerikanen Michael Foale och ryske Aleksander Kaleri.

Längre uppdrag?

Samtidigt förhandlar de ryska och amerikanska rymdstyrelserna om framtida uppdrag. Ryssland vill förlänga tiden som besättningarna stannar på ISS från sex månader till ett år - för att på så vis kunna ge plats för fler rymdturister på raketerna.

Nasa tvekar emellertid, med hänvisning till att det vetenskapliga arbetet kan bli lidande, medan ryssarna hoppas få flankstöd från europeiska rymdstyrelsen Esa, som vid en förlängning av uppdragstiden också ges möjlighet att skicka upp fler europeiska astronauter till ISS.

TT