Fick permission - misshandlade hustrun

Misstänks ha försökt döda henne med ett cykellås

NYHETER

Mannen var på permission från fängelset för att besöka sin hustru.

De kom i gräl och han misshandlade henne så svårt att hon blev medvetslös och fick hjärnskador.

På onsdagen åtalades mannen för mordförsök.

Den 47-årige mannen avtjänade ett fängelsestraff sedan han hade dömts för mordbrand. Han hade tänt på i lägenheten där familjen bodde.

En dag i mars hade han fått en obevakad permission för att resa till Eksjö där den 30-åriga hustrun bodde sedan en tid tillbaka.

Kvinnan skulle någon vecka senare vittna som målsägande i en rättegång. Hennes 54-årige svåger, bror till maken, är åtalad för mord på sin hustru. Det mordet skedde i Mariannelund i januari, i den 30-åriga kvinnans dåvarande bostad. Vid det tillfället blev också hon misshandlad.

Men enligt vice chefsåklagare Stefan Edwardson har mordförsöket på den 30-åriga kvinnan troligen inget samband med att hon skulle vittna mot svågern.

Ingen koppling

– Det har inte framkommit någonting som tyder på att det finns någon koppling med det mål där mannens bror var åtalad för mord på sin fru, säger Stefan Edwardson till TT.

– Vi har inte kunnat höra målsäganden, hon är så svårt skadad. Men vi har hört flera personer i hennes omgivning och ingen har bekräftat att hon skulle känna någon rädsla för sin man, snarare tvärtom.

Åklagaren tror att motivet är ett annat.

– Vår hypotes är att det handlar om någon form av svartsjuka, säger Edwardson.

Mannen har inte kunnat förklara något motiv, enligt åklagaren.

– Han säger sig ha hört röster i tamburen. Och så kommer kvinnan med ett lås. Han kopplar ihop det med rösterna och tror att han ska bli angripen på något sätt.

Anmälde sig själv

Mannen tar låset, ett cykellås av metall, och slår kvinnan flera gånger i huvudet. Efter misshandeln lämnar mannen lägenheten och går till polisen där han anmäler sig själv.

47-åringen ska nu genomgå en liten psykundersökning. Han medger att han har slagit hustrun men har inte erkänt mordförsök.

Mannen var för flera år sedan misstänkt för grov misshandel mot hustrun. Men den förundersökningen lades ner.

– Med facit i hand skulle han inte ha haft den här permissionen. Men tittar man på de omständigheter som kriminalvården haft att utgå ifrån så tycker jag inte att det är konstigt att han fick permission, säger Stefan Edwardson.

Annika Hansson/TT