Norge lämnar Irak i förtid

"Huvudmålet är att avsluta hela uppdraget"

NYHETER

Nu förbereder även den norska styrkan i Irak för att åka hem - två månader före utsatt tid.

Någon förlängning blir det inte. Afghanistan är viktigare, anser regeringen i Oslo.

- Huvudmålet är att avsluta hela uppdraget, sade överstelöjtnant Tore Idsöe vid norska försvaret till NTB på onsdagen.

Norges utrikesminister Jan Petersen bekräftade.

- Jag ser inte annat än att vi inte kommer att ha ingenjörstrupper i Irak ytterligare ett halvår. Jag förnekar inte att det finns goda argument för att behålla styrkan. Men det är också viktigt att se till att Norge kan göra ett bra jobb i Afghanistan. Det har högsta prioritet, sade Petersen under stortingets frågestund på onsdagen.

Petersen ville dock inte ge sig in på en beskrivning av den amerikanska ockupationspolitiken eller ens benämna den som en ockupation, trots press från oppositionsledamöter.

Utrikesministern varnade för att dra tillbaka hela den så kallade stabiliseringsstyrkan - där de norska soldaterna varit en del - vid maktöverlämnandet till den provisoriska irakiska regeringen i sommar.

- Det skulle sända en olycklig signal till upprorsstyrkorna, sade han.

Den norska styrkan har varit stationerad vid Basra i södra Irak.

Tore Idsöe sade till NTB att Basra tidigare var ett lugnt område men att säkerhetsläget nu är så allvarligt att styrkan tas hem.

Kompanichefen i Irak, major Jens Hyndöy, sade att man inte har packat ännu men att man börjat planera för hemfärden:

-Kompaniet kommer att fortsätta att lösa uppdrag ända till slutet av juni, men verksamheten trappas ned efter hand från mitten av juni.

Säkerhetssituationen gör det dock svårt för den norska styrkan, som inte är utrustad för att lösa direkta stridsuppgifter.

Onsdagens bombattentat i Basraområdet, som kostade ett 70-tal människor livet, tvingade åter den norska styrkan att förskansa sig i förläggningen i Shaiba-lägret.

Läs också:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM