Bilder från Dianas död visas i tv

Paparazzibilder som togs i tunneln direkt efter kraschen

Foto: AP
OLYCKSBILEN Resterna av den Mercedes Benz där prinsessan Diana och Dodi al Fayed miste sina liv.
NYHETER

Bilder på en döende prinsessan Diana kommer i natt att visas på amerikansk tv.

De tidigare opublicerade paparazzibilderna togs i tunneln direkt efter kraschen.

Nu rasar prinsessan Dianas blivande svärfar mot programmet.

Foto: AP
Lady Diana – ”folkets prinsessa” – omkom 31 augusti 1997.

Det är CBS samhällsprogram ”48 Hours Investigates” som sent i natt gör ett specialprogram om prinsessan Dianas död i en biltunnel i Paris 1997. Tv-stationen uppger att man kommit över en kopia av den hemligstämplade franska polisundersökningen.

”Chauffören tog emot pengar”

I den hemligstämplade undersökningen finns både det rättsmedicinska protokollet från chauffören Henri Paul och en analys av bilen. Den sägs dessutom avslöja att chauffören tog emot pengar från okänt håll strax före olycksnatten, något som det brittiska hovet undersöker sedan i januari i år.

I programmet ”Dianas Secrets” kommer reportrarna Erin Moriarty och Richard Schlesinger att granska de konspirationsteorier som florerat sedan olyckan.

En ny sådan uppgift är påståendet att chauffören Henri Paul inte var berusad och att de franska rättsmedicinska experterna skulle ha blandat ihop proven. En annan den allt intensivare ryktesspridningen om att prinsessan Diana skulle ha varit gravid vid olyckstillfället.

Inlåsta sedan olyckan

Men CBS väljer också att visa hittills opublicerade bilder tagna direkt efter olyckan som kostade prinsessan Diana och hennes Dodi al Fayed livet. Bilderna har länge varit kända av medierna och brittiska Sky News rapporterar att de togs av en paparazzi direkt olyckan och har hållits inlåsta sedan dess.

Prinsessan Diana dog först på sjukhuset och Sky News rapporterar att bilderna visar henne döende. Något som nu väcker ilska hos de anhöriga.

”Osmakligt”

Dianas blivande svärfar Mohamed al Fayed har tidigare processat mot fotografen. Nu säger en talesman för affärsmannen Mohamed al Fayed – som bland annat äger varuhuset Harrods och brittiska fotbollslaget Fulham – till Sky News att CBS:s beslut är ”bedrövande och osmakligt.”

Det brittiska hovet har valt att inte kommentera programmet.

Mattias Lundell