Han smygfilmar EU-kollegors fusk

Österrikarens spioneri får EU-parlamen- tariker att rasa

NYHETER

EU-parlamentarikern spionerade på sina kollegor för att avslöja fiffel.

Nu säger han sig ha dokumenterat över 7 000 fall av oegentligheter.

Bland de utpekade finns tre svenska politiker.

NITISK VILDE Sedan det skar sig mellan Hans-Peter Martin och hans socialdemokratiska före detta partikamrater har österrikaren ägnat sig åt dold kameraövervakning av kollegorna i EU-parlamentet.

Den österrikiske EU-parlamentarikern och politiske vilden Hans-Peter Martin har retat upp sina kollegor i EU-parlamentet rejält.

Med hjälp av dold kamera och annan övervakning säger han sig ha dokumenterat över 7 000 "problematiska fall" - traktamentsfiffel på ren svenska.

Bland de anklagade finns de svenska EU-parlamentarikerna Lennart Sacrédeus (kd), Per Stenmarck (m) och Per-Arne Arvidsson (m).

På tio-i-topp

Sacrédeus ska ha tagit ut traktamentsersättning för "lediga", det vill säga mötesfria, dagar vid 43 tillfällen. Därmed placerar han sig bland de tio ledamöter som enligt Hans-Peter Martins kartläggning fifflat allra mest.

Stenmarck och Arvidsson ska ha gjort sig skyldiga till fyra respektive nio förseelser.

Alla tre parlamentarikerna avvisar anklagelserna, som de menar är osanna och orimliga. Stannar man till voteringarnas slut på torsdag eftermiddag eller kväll är det svårt att hinna hem till Sverige samma kväll, menar de. Enligt regelverket har de då rätt att ta ut ersättning för påföljande resdag.

"Känner mig kränkt"

- Han har noll begrepp om hur lätt det är att ta sig från Bryssel eller Strasbourg till Mora. Jag känner mig illa till mods och kränkt av att bli utpekad som fuskare, säger Lennart Sacrédeus.

Parlamentarikerna får stöd av parlamentets talman, irländaren Pat Cox, som säger sig ha konstaterat att anklagelserna är grundlösa.

Tidigare journalist

Vid parlamentets möte i går gav han Hans-Peter Martin hård kritik.

- Detta är metoder som för tankarna till en annan tid och en annan plats, sa Cox enligt TT.

Hans-Peter Martin, i grunden journalist, var tidigare ett av de absoluta toppnamnen inom den österrikiska socialdemokratin.

Vid EU-parlamentsvalet 1999 var han de österrikiska socialdemokraternas förstekandidat.

Men sedan dess har det skurit sig rejält med de forna partikamraterna. I dag sitter Hans-Peter Martin bland de grupplösa - de politiska vildarna - i EU-parlamentet.

- Jag ser Hans-Peter Martins agerande som ett uttryck för en stor bitterhet, säger Per-Arne Arvidsson (m).

Irene Beertema