Britter oroade för Harry och William

NYHETER

LONDON

Chock, ilska, förtvivlan - men också en smula nyfikienhet.

Så kan man fatta Storbritanniens reaktioner på bilderna av den döende prinsessan Diana.

Foto: AP
William, Harry och prins Charles vid begravningen, 1997.

Dagens engelska tidningar har alla en fördömande ton och anklagar det amerikanska tv-bolaget CBS för skandalreportage, plånboksjournalistik och sensationsskapande tv.

Kan ta skada

Men ett genomgående tema är att prinsarna William och Harry, söner till Diana och prins Charles, kan ta skada av att se de hittills totalförbjudna bilderna.

Efter kraschen i Paristunneln togs en mängd foton av närvarande paparazzifotografer, framför allt från Frankrike och England.

Och några av dessa bilder är mycket otäcka.

Den svartvita bild som tv-programmet "48 timmar" lade ut i cirka tio sekunder i går visade bara en Diana med slutna ögon, sittande i bilen, strax efter kraschen.

Som hon sov

Det såg ut som om hon sov - där var inget blod eller några andra dödsoffer med i bild.

Men i både Storbritannhien och Frankrike har det sedan länge funnits en överenskommelse om att aldrig publicera de foton som är tagna efter dödsolyckan.

Farlig utveckling

Alla tidningar och stora nyhetsorganisationer har haft tillgång till dem - men ett gentlemens agreement har lyckats hållas genom åren.

Nu sägs både prins Charles, William och Harry samt släktingar och vänner till Diana vara mycket oroade över att detta kan vara början på en större spridning av bilder som är betydligt grymmare än den som visats på CBS.

Peter Wennman