Yxman högg ner resenär i tunnelbana

Skadade 23-åringen vårdas på intensiven

1 av 2 | Foto: HELI SAARELA
"öppenvården skördar offer" Utan förvarning gick 36-åringen fram till en yngre man och högg honom i huvudet med en yxa. Tunnelbaneresenärer i Helsingfors skyllde i går dådet på öppenvården. "Han var rubbad", säger polisen.
NYHETER

HELSINGFORS

Mannen som i går angrep en okänd passagerare i Helsingfors tunnelbana är mentalt rubbad.

Han är tidigare dömd för stölder, men fått nedsatt straff för att han inte anses tillräknelig.

Passagerare i Helsingforsmetron klagade i går på att den psykiska öppenvården skördat ännu ett offer. Polisen ville däremot inte skylla yxdramat på öppenvården, men beklagade att inget skydd finns mot motsvarande vansinnesdåd.

- Agerandet visar att gärningsmannen var rubbad, säger överkommissarie Juha Rautaheimo.

Siktade mot huvudet

Klockan var lite över 10 i går förmiddag då tunnelbanetåget från centrum österut stannade på stationen i fashionabla förorten Brändö. En 36-årig man reste sig och gick till andra änden av vagnen. Han stannade bakom en 23-årig man som intet ont anande satt och läste en tidning.

36-åringen tog fram en yxa och slog utan förvarning sitt offer upprepade gånger i huvudet med yxans vassa ände. 23-åringen ramlade i golvet med blödande huvud.

En passagerare larmade polis som kom till platsen på några minuter. Han gjorde inget motstånd utan väntade lugnt på polis inne i vagnen. I inledande förhör har han erkänt dådet, men inte uppgivit något motiv.

Kände inte varandra

Den 23-årige mannen låg i går kväll kvar på intensiven med livshotande skador.

Ögonvittnen berättar att männen inte hade någon kontakt med varandra före dådet. Gärningsmannen hade stigit på tåget tre hållplatser tidigare och suttit för sig själv.

Polisen bekräftade i går att de båda männen inte kände varandra. Gärningsmannen var inte påverkad av alkohol.

"Går inte att kontrollera"

Krav ställdes i går på någon form av vapenkontroll i bussar, tåg och spårvagnar. Juha Rautaheimo avvisar tanken.

- Det här var en tragisk men enskild händelse. Folk för med sig de mest skiftande föremål i allmänna färdmedel. Det går inte att kontrollera passagerarnas bagage om man vill att trafiken ska löpa, säger Rautaheimo.

Staffan Bruun