Terrormisstänkta häktade i kväll

Samtidigt hävdes delar av sekretessen

NYHETER

Total sekretess rådde när de fyra terrormisstänkta männen i dag häktades.

Men i kväll backade rätten – och släppte männens identitet.

De fyra sitter nu häktade skäligen misstänkta för terroristbrott.

På torsdagsförmiddagen begärde vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström de fyra männen häktade vid Stockholms tingsrätt. De misstänks samtliga för ”terroristbrott alternativt förberedelse därtill alternativt stämpling därtill”.

Det betyder att männen både misstänks för genomförda brott och för planerade. Och brotten ska ha begåtts mellan december 2003 och april 2004.

Åklagaren anser att det finns en betydande risk att de fyra misstänkta flyr, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottslighet om de inte häktas. I häktningsframställan fastslås att det är av ”synnerlig vikt” att de hålls i förvar under utredningens gång.

Hemlig identitet

Aftonbladet har de senaste dagarna kunnat berätta en rad detaljer om de fyra männen:

En 25-årig städföretagare från Skärholmen.

En 24-årig falafelförsäljare från Malmö.

En 35-årig pizzabagare från Märsta.

En 28-årig irakier från Spånga.

Men i rätten hölls deras identiteter till en början hemliga. De fyra misstänkta gavs beteckningarna A, B, C och D och det enda som vittnade om deras bakgrund var att två av dem begärt kurdisk tolkhjälp, en tredje arabisk och att en saknar behov av tolk.

När den första förhandlingen inleddes var den misstänkte dock inte på plats.

– Vi fick inte ens se den misstänkte än mindre höra hans identitet. Det är otroligt ovanligt och anmärkningsvärt, säger Aftonbladets kriminalreporter Andreas Harne.

– Vi vet att bevisningen i terroristmål ofta är svag. Nu hindras en kritisk granskning av den.

Långa förhandlingar

Chefsrådman Runar Viksten biföll åklagarens begäran och höll förhandlingen hemlig. Med stöd av paragraf 9:17 i sekretesslagen beslutade han att mannens identitet skulle hemlighållas och att mannen först skulle närvara när medierna och allmänheten lämnat salen.

Häktningsförhandlingarna drog ut på tiden och först efter klockan åtta på kvällen beslutade rätten att de fyra skulle häktas skäligen misstänkta för terroristbrott. Det är den svagare graden, en så kallad utredningshäktning, och männen kommer att hållas i häktet i en vecka.

Rätten backade

I samband med häktningsbeslutet valde Stockholms tingsrätt att backa kring sekretessen. Identiteten på de fyra männen – som alla nekar brott – släpptes.

– Nu har vi dem häktade och vi kan i lugn och ro under en vecka arbeta med den här utredningen, sa vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström efter förhandlingarna, enligt TT.

Hon vill inte närmare gå in på vad de fyra misstänks för.

Har misstankarna stärkts under tiden de suttit anhållna?

– Det har varit skälig misstanke från det de greps och anhölls tills nu så det är samma grad av misstanke. Vi har inte hunnit utreda så mycket på två dagar, sade Hilding Qvarnström.

Läs också:

Mattias Lundell