Kumlafångar tände eld på säkerhetsavdelning

Personalen hotades med kniv

NYHETER

Två livstidsdömda fångar på Kumlafängelset hotade på torsdagen personalen med kniv och tände eld på säkerhetsavdelningen.

Ingen människa skadades. Enligt fängelseledningen var det en protestaktion.

- Vi har haft skärpta regler sedan fritagningen tidigare i år, bland annat med bevakning av besök. De intagna har varnat för att de inte accepterar det. Det här var säkert planerat sedan länge, säger Kenneth Gustafsson, biträdande chef för Kumlafängelset, till TT.

Polisen larmades klockan 12.23 på torsdagen. Tre fångar hade befunnit sig i ett allmänt utrymme på säkerhetsavdelningen, när plötsligt två av dem började slå sönder lokalen.

Matknivar

- De började med en viss skadegörelse, och slog bland annat ut ett par fönster. När personalen kom in möttes de av de här männen beväpnade med matknivar och andra tillhyggen, så de blev tvungna att backa ut, säger Kenneth Gustafsson.

Samtidigt började rök välla ut från ett angränsande utrymme. Elden tog sig också upp i taket. Men rökutvecklingen var så kraftig att den fick en icke avsedd effekt för fångarna.

- De tvingades ganska snart lägga sig ner på golvet och ge upp, säger Gustafsson.

Enligt polisen brann det i cirka 20 minuter innan räddningstjänsten kunde släcka. Fångarna hade först misslyckats med att tända eld på en bastu, men fick fyr på en soffa i stället.

''Straffimmuna''

Gustafsson säger att när det hela började, tog sig en av de tre fångarna ut ur lokalen och han deltog inte i bråket. De andra två är båda dömda till livstids fängelse för mord. De är 35-40 år gamla, säger Gustafsson.

Han uppger att männen nu isoleras ''ett tag''. Men andra efterräkningar är oklara.

- Polisanmälan är skriven, och det är möjligt att man väcker åtal för mordbrand. Men man kan ju inte lägga på något på straffet eftersom de redan har livstid. På det sättet kan man ju säga att de är straffimmuna, säger Kenneth Gustafsson.

Tomas Bengtsson/TT