Huliganer dömda till fängelse för misshandel

Angrep bussförare efter fotbollsmatch

NYHETER

Det blev fängelsedomar för fyra så kallade fotbollshuliganer som misshandlade en busschaufför i Stockholms city sommaren 2002. De ska också solidariskt betala drygt 100 000 kronor i skadestånd.

Fängelsestraffen för de fyra unga männen är på mellan sex månader och ett år. Stockholms tingsrätt dömde dem för grov misshandel, misshandel och skadegörelse.

Före fotbollsmatchen på Råsunda i Solna den 29 juli 2002 mellan AIK och IFK Göteborg samlades många supportrar från bägge lagen i centrala Stockholm för att slåss. Ett 50-tal personer var inblandade i ett våldsamt slagsmål i Högalidsparken på Söder. Under bråket skadades en Göteborgsanhängare så svårt att han några dagar senare avled.

Misshandlade passagerare

Senare samma kväll, efter matchen, sökte en grupp AIK-anhängare sig till Cityterminalen där de visste att en buss med Göteborgssupportrar skulle avgå till Göteborg.

AIK-supportrarna steg ombord på bussen. De misshandlade en passagerare och när de sedan försökte ta sig ut ur bussen hindrades de av busschauffören som stängt dörrarna.

Föraren attackerades av AIK-anhängarna. Han sparkades och fick ta emot flera knytnävsslag.

Tingsrätten konstaterar att det inte gått att utreda vem i supportergruppen som varit mest aktiv under misshandeln men anser att samtliga ska betraktas som gärningsmän.

Kjell Rynhag/TT