John Kerry dödade 20 vietnameser

President- kandidaten dekorerades fem gånger

1 av 4 | Foto: AP
John Kerry, tvåa från vänster överst, med sin besättning på patrullbåten i Vietnam.
NYHETER

Presidentkandidaten John Kerry dödade minst 20 fiender i Vietnam.

Han var en framstående soldat, skadades tre gånger och dekorerades fem gånger.

Det visar de 130 militära dokument som lagts ut på hans kampanjsida.

De två president- kandidaternas militära bakgrund har blivit en het fråga inför höstens val i USA.

Bondpermis

Giftpilarna riktades till en början mot president George Bush – och det hette att han smet från Vietnamkriget och tog bondpermis från Nationalgardet.

Men de senaste veckorna har republikanska debattörer allt häftigare kritiserat presidentkandidaten John Kerry. Det har antytts att han smet undan Vietnamkriget med en lättare skada och därför vägrat visa dokumenten från sin tjänstgöring.

Förstklassig soldat

Men John Kerry – som tjänstgjorde fyra år innan han reste hem och anslöt anti-krigsrörelsen – svarade kritikerna. Och de 130 dokument som nu lagts ut på hans officiella kampanjsajt ger en bild av en förstklassig soldat och officer.

– Han är en mycket begåvad, belevad och professionell marinofficer som på alla punkter får de bästa betygen, skriver en befälhavare, som kallar honom mycket intelligent och beläst.

Ett av dokumenten kring John Kerrys skador har inte släppts, men nyhetsbyrån AP uppger att reportrar fått se det vid hans kampanjhögkvarter. Trots det står det klart att Kerry hade rätt att lämna Vietnam – den möjligheten fick alla som skadades tre gånger.

Befälhavare på patrullbåt

John Kerry tilldelades en Bronze Star, en Silver Star and tre Purple Hearts. Medaljerna fick han under sin mest hektiska tid under kriget – som befälhavare på en snabbgående patrullbåt.

Kerrys egen befälhavare George Elliott skriver:

– Inblandad i flera av fienden initierade eldstrider, bland dem ett överfall under vapenvilan vid jul, lyckades han effektivt nedkämpa fientlig eld och tillerkänns inofficiellt 20 dödade fiender.

Jagade ifatt och dödade

I dokumenten beskrivs flera strider detaljerat. I samband med en kraftig eldstrid beskrivs hur en fiendesoldat med granatkastare sprang upp ur ett hål på land bara meter från båten. John Kerry ska ha hoppat ur båten, jagat i fatt mannen och skjutit ihjäl honom.

I samband med detta ska hans grupp i tre olika strider ha jagat upp och skjutit ned tio fiender. Ingen i den egna gruppen skadades och John Kerry dekorerades.

Bara två veckor senare exploderade två minor nära Kerrys båt. Han skadades i baken och höger arm, men när han såg en sårad kamrat i vattnet hoppade Kerry i. I dokumenten står det att han räddade kamraten ”utan hänsyn för sin egen säkerhet” undan krypskyttars eld.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM