Våldtäkterna fler och råare

3 kvinnor attackeras utomhus i Stockholms län varje vecka

NYHETER

Tre kvinnor anmäler varje vecka våldtäkt eller försök till våldtäkt utomhus i Stockholms län.

Våldtäkterna utomhus ökar år från år - i takt med att svenskarna är ute i nöjeslivet allt mer.

Sollentuna i onsdags En 25-årig kvinna våldtas grovt vid Rösjön när hon vid lunchtid tar en promenad i ett motionsspår. En man överfaller kvinnan bakifrån och tvingar in henne i skogen under hot. Mannen våldtar henne och binder henne till händer och fötter.

De senaste veckorna har det rapporterats om råa överfallsvåldtäkter i länet. En våldtäkt som väckt mycket uppmärksamhet inträffade i Täby den 3 april, då en 19-årig flicka överfölls och våldtogs av en okänd man när hon gick av bussen.

Från 1 januari till 21 april har 43 våldtäktsförsök och fullbordade våldtäkter anmälts i Stockholms län. Det är något fler än förra året.

Allt fler går ut

- En förklaring till ökningen är att deltagandet i nöjeslivet har tre-fyrdubblats i Stockholm under 1990-talet, säger Jan Ahlberg, enhetschef på Brå, Brottsförebyggande rådet.

Antalet anmälda våldtäkter har ökat successivt sedan 1980. Det gäller även våldtäkter inomhus, som står för cirka 80 procent av alla våldtäkter.

- En viss del kan förklaras med att fler kvinnor vågar anmäla. Men vad det gäller utomhusvåldtäkter var viljan att anmäla hög även tidigare, så hypotesen är att det skett en faktisk ökning, säger Jan Ahlberg.

Endast sju-åtta procent av de anmälda utomhusvåldtäkterna leder till åtal. Det beror bland annat på att gärningsmannen ofta är okänd.

Flera poliser som Aftonbladet talat med poängterar fenomenet "krogrelaterade våldtäkter" - där en man och kvinna träffats ute och hon våldtas under natten.

- Det finns förstås också planerade varianter av våldtäkter även i krogmiljö, säger Jan Ahlberg.

Svarttaxi farligt

Är kvinnor onödigt rädda för att bli överfallna utomhus?

- Risken att bli våldtagen av en okänd utomhus är tämligen liten. Men jag tycker att man ska undvika svarttaxi - de som vill förgripa sig på någon kan lätt sätta en skylt på bilen, säger Jan Ahlberg.

43 anmälningar i år

Fakta: Cecilia Gustavsson och Ulla-Lene Österholm

Våldtogs nära tunnelbanan

Våldtagen vid Pressbyrån

Cecilia Gustavsson