28-åring har kopplingar till al-Qaida

NYHETER

En av de fyra häktade misstänkta terroristerna i Sverige har kopplingar till terrororganisationen al-Qaida.

Mannen stred för al-Qaidavänliga Ansar al-Islam i norra Irak innan han flydde till Norge och senare till Sverige.

I Irak greps i går ett tjugotal sympatisörer till Ansar al-Islam misstänkta för att ha planerat terrordåd mot ockupationsstyrkorna.

Foto: PETER KJELLERÅS
sträng sekretess Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström kunde inte ge svar på många frågor till det stora pressuppbådet som samlades utanförsäkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i går.

Den häktade 28-årige mannen är irakisk kurd. Enligt uppgifter i norska Bergens Tidende stred mannen aktivt i gerillarörelsen Ansar al-Islam, som av USA beskylls för att stödja terrororganisationen al-Qaida.

Flydde till Norge

28-åringen flydde till Norge 1999. Andra flyktingar såg, enligt Bergens Tidende, honom som en hårdför fundamentalistisk sunnimuslim.

Mannen uppges ha en teologisk utbildning från shariafakulteten i den irakiska staden Erbil.

Muslimer i Bergen bad mannen bosätta sig där och han flyttade dit efter några månader i Norge. Under de tre år mannen var bosatt i landet titulerades han mulla av sina trosfränder.

I traditionella kläder

- Han gick klädd i traditionella pakistanska kläder, något som är ovanligt bland oss kurder. Han betraktades som en fanatiker som försvarade islamisk terrorism, uppger en källa för Bergens Tidende.

I mars 2002 gifte sig 28-åringen med en svensk kvinna. Han flyttade till Sverige och sedan hösten 2002 har han haft uppehållstillstånd.

Alla fyra häktades

I går häktades han tillsammans med en 35-åring och två yngre män, 24 och 25 år gamla. Alla fyra är misstänkta för terroristbrott eller förberedelser till terroristbrott. Brotten ska bland annat ha skett i Stockholm.

Om de häktade har kopplingar till Ansar al-Islam vill inte åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström kommentera.

Tidigare i veckan grep italiensk polis fyra medlemmar ur gruppen. Och i Irak har ett tjugotal gripits de senaste dagarna misstänkta för att ha planerat terrordåd mot ockupationsstyrkorna.

Peter Pettersson