Toppoliser förlorade körkorten

Polisintendent körde 89 på 50-sträcka

NYHETER

Sex högt uppsatta poliser i Stockholm har fått körkortet indraget de senaste åren.

- Jag fick en vaxpropp i örat och var tvungen att åka till läkaren akut, förklarar polisintendent Eric Rönnegård sin fortkörning.

Foto: MATS STRAND
”Jag fick vaxpropp och var tvungen att åka akut” Polisintendent Eric Rönnegård är en av sex höga polischefer i Stockholm som fått körkortet indraget de senaste åren. - Ytterst pinsamt, konstaterar han.

Nyhetsbyrån TT har kartlagt i vilken utsträckning som toppskiktet inom Stockholmspolisen har fått körkortet indraget de senaste fem åren.

Av 314 poliser har 6 blivit av med "lappen". Poliserna har kört för fort eller mot rött ljus.

En av dem är polisintendent Eric Rönnegård, 61. I april 2003 var han på konferens med Rikspolisstyrelsen på Johannesbergs slott utanför Rimbo då han drabbades av en vaxpropp i örat.

- Jag förlorade hörseln och var tvungen att åka till distriktsläkaren, berättar han.

"Ytterst pinsamt"

Det gick undan i tjänstebilen. Rönnegård klockades på 89 kilometer i timmen på en 50-sträcka utanför Norrtälje.

- Det var ytterst pinsamt att bli stoppad. Men polisen gjorde helt rätt, säger han.

"Polismannen som rapporterade gjorde ett bra och korrekt arbete som jag berömde honom för. Felet var mitt", skrev Eric Rönnegård till länsstyrelsen.

- Jag fick en månads indraget körkort. Det skulle ha dragits in i två månader, men eftersom jag kört prickfritt i 43 år så sänkte länsstyrelsen med en månad.

- Jag fick åka kommunalt i stället, säger Eric Rönnegård.

Den värste fartsyndaren i TT:s kartläggning var en kommissarie som 1999 körde motorcykel i 158 kilometer i timmen på motorvägen utanför Ödeshög i Östergötland.

Andreas Harne