Explosionen vållade enorm förödelse

NYHETER

Explosionen på i Ryongchon vållade enorm förödelse.

Satellitbilden visar området före olyckan – nu är tusentals hus raserade.

Foto: reuters
här exploderade tågen I en tidigare text skrev aftonbladet.se att bilden ovan togs efter olyckan. Det är fel. Satellitbilden togs i maj 2003. Vi beklagar misstaget.

De första uppgifterna från de nordkoreanska myndigheterna talar om 54 dödsoffer. Men tågkollisionen i Nordkorea i torsdags morse vållade en enorm förödelse och myndigheterna uppger att många tusen förlorat sina hem.

Internationella bedömare menar att siffra riskerar att öka betydligt. De fåtal bilder som finns från området visar de bränder som ännu i går rasade.

På en grynig, svartvit satellitbild som visades på den brittiska tv-kanalen BBC på torsdagskvällen syntes ett stort svart rökmoln över Ryongchong. Satellitbilden togs 18 timmar efter själva explosionen och man kunde se en kraftig rökutveckling kring tågvraken.

Bilder här ovan är tagen för ett år sedan. Myndigheternas rapporter antyder att många av husen i kring har förstörts helt eller delvis.

Brandfarligt ämne

Kinas ambassad i Pyongyang uppgav på fredagen att ett av olyckstågen i Nordkorea var lastat med ammoniumnitrat. Detta gödningsämne är ett färglöst, kristallint salt som övergår i gasform – bland annat syre - när det hettas upp.

Det kan också användas som sprängmedel. Och vid flera av de mest omfattande terrordåden på senare år – som bomben i Oklahoma och attackerna på Bali-bombningarna – använde terroristerna gödningsmedlet.

Fakta ammoniumnitrat

Tragedier på tåg i världen

Läs också:

aftonbladet.se , TT