Tågen exploderade intill fullsatt pendeltåg

NYHETER

Nordkorea medger nu att en katastrof ägde rum på torsdagen.

Minst 54, förmodligen många fler, omkom i tågexplosionen.

Röda korset kom på fredagsförmiddagen med de första officiella siffrorna över den stora tågkatastrofens omfattning i Nordkorea. Bara 54 människor har omkommit enligt officiella uppgifter.

– Den siffran kan stiga naturligtvis, sade organisationens talesman John Sparrow i Peking.

Hans farhågor besannades snabbt. En irländsk hjälparbetare sade senare till Reuters att nordkoreanska myndigheter angivit dödstalet till 150.

1850 hushåll jämnades med marken och ytterligare 6350 hem skadades delvis av explosionen, sade Sparrow. 1249 personer sades ha skadats. Alla siffror kom från det nordkoreanska Röda korset.

Ber FN om hjälp

Tidigare uppskattningar talade om att upp emot 3000 människor omkommit eller skadats vid explosionen.

Nordkorea bekräftade slutligen att en katastrof hade ägt rum. Bekräftelsen kom ett dygn efteråt och förmedlades av den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som fått uppgiften från ryska ambassaden i Pyongyang.

Samtidigt meddelade FN att Nordkorea har bett världsorganisationen om hjälp. Flera hjälporganisationer kommer att bege sig till katastrofområdet, meddelades det från matprogrammet WFP.

Kinesiska sjukhus i gränsstaden Dandong hade ännu långt in på fredagen inte fått in några patienter från Nordkorea, sade läkare enligt AFP. Detta trots att de hade ombetts av myndigheterna att förbereda sig.

''Svår olycka var som helst''

Sidas Nordkoreahandläggare Doris Attve kom strax före påsk hem från en knappt månadslång resa i landet.

– Det är en svår olycka i vilket land som helst och i Nordkorea är det ett mardrömsscenario, säger hon till TT.

– Sjukvårdssystemet är väldigt nedslitet, det finns en bra struktur, men den är ihålig, det finns ingen utrustning, inga mediciner och läkarna har dålig utbildning.

Hur är standarden på de nordkoreanska järnvägarna?

– Järnvägsnätet lär ha byggts i början av 1900-talet och har inte fått mycket underhåll sedan dess. Tågen går i 20-30 kilometer i timmen från Pyongyang till kinesiska gränsen.

Nordkorea är på gränsen till ekonomiskt sammanbrott. Biståndsorganisationer säger att hundratusentals människor, kanske miljoner, har dött av svält de senaste åren.

Tågolyckan och branden inträffade vid ettiden på torsdag eftermiddag lokal tid (klockan 6 svensk tid).

Sprängmedel?

Uppgifterna gick på fredagsförmiddagen isär om vad tågen transporterade och vad som kunde tänkas ha orsakat olyckan.

Röda korset säger att det rör sig om sprängmedel. Tidigare hade Kinas ambassad i Pyongyang uppgett att ett av olyckstågen var lastade med ammoniumnitrat, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina. Det är ett gödningsämne som också kan användas som sprängmedel.

En sydkoreansk minister hävdade däremot att tågen var lastade med brännolja.

En svensk FN-expert och en italiensk biståndsarbetare som sökts efter katastrofen i Ryongchon är oskadda. De befann sig inte nära olycksplatsen, enligt Sveriges ambassadör Paul Beijer. Ingen annan västerlänning skadades heller.

Den eftersökta svensken arbetar i Nordkorea för WFP.

Tragedier på tåg i världen

Läs också:

TT