Misstänkta gripna efter rån i Årjäng

Kvinna i banken hotades med vapen mot huvudet

Foto: BJÖRN KARLSSON
En av rånarna på väg ut ur banken.
NYHETER

Tre tungt beväpnade män slog i eftermiddag till mot en bank i Årjäng.

Vittnen berättar att en kvinna hotades med ett vapen mot huvudet och tvingades fly från platsen.

Två timmar senare greps tre misstänkta i Arvika.

Flera personer blev vittnen till det brutala rånet på fredagseftermiddagen. Chockade såg de hur de tre tungt beväpnade rånarna slog till mot Westra Wermlands Sparbank – och blev kvar i nästan 30 minuter.

Männen var maskerade och vittnen talar om automatvapen. När de stormade in i lokalen klockan 14.05 insåg personalen omedelbart vad det handlade om – och lät det första larmet gå.

– Man insåg direkt vad som hände. Man hörde hur det skreks: ”Det är ett rån, det är ett rån”, säger ett vittne som befann sig en våning ovanför kontoret.

Tvingade ner alla på golvet

Rånarna började med att tvinga ned det 15-talet kunderna och de sju bankanställda på golvet. Sedan länsades kontantkassorna.

– De blev nog förvånade över att det inte fanns mer pengar. De hade säkert hoppats på ett större byte, säger Ulf Christoffersson, vd för Westra Wermlands Sparbank.

Han misstänker att detta är skälet till att rånarna blev kvar i banken så länge. För personalen blev det en skrämmande upplevelse att hållas kvar, men Ulf Christoffersson berättar att de lyckades bevara lugnet.

En anledning är att banken noga informerat och utbildat personalen efter flera rån mot andra kontor i Värmland. Och en av de anställda har berättat för vd:n:

”Hade räknat med det här”

– Vi höll oss förvånansvärt lugna. Vi har räknat med att det här kommer en dag.

En felaktig uppgift gjorde gällande att en kvinna under hot fördes ut ur banken.

I stället hotades hon när hon klev in i lokalen. Hon tog ett steg fram och rånaren höjde vapnet.

– De höll ett vapen mot hennes huvud, säger ett vittne till aftonbladet.se.

Vittnen berättar att kvinnan lyckades vända sig om och fly ut till en butik i närheten.

Klockan 14.34 flydde de tre rånarna via bakdörr. Men ett vittne berättar att de inte lyckades nå någon av de två flyktbilar man tänkt använda. Flera ortsbor hade slutit upp och blockerade vägen för rånarna.

”Åkte in i återvändsgränder”

Flera vittnen säger till aftonbladet.se att rånarna verkade ha dålig lokalkännedom. När de hoppade i bilen körde de först fel.

– De körde helt galet. De åkte in i två återvändsgränder, säger ett av vittnena.

Trots det fick rånarna ett ordentligt försprång och flydde i en silverfärgad Citroën. Någon polis finns inte i Årjäng och det tog tid att nå fram.

En stor polisinsats inleddes dock och polisen lyckades snabbt få ett grepp om flyktvägen. Bland annat kunde flera vittnen tipsa polisen om hur rånarnas åkte.

Sprang till skogs

Vid 15.40-tiden hade polisen lokaliserat de misstänkta till ett område mellan Charlottenberg och Gunnarskog och de misstänkta förföljdes en längre sträcka. Och en knapp timme senare kunde männen gripas vid Prästängsrondellen i Arvika.

– De lämnade bilen och sprang till skogs. De omringades och gav upp, säger Sten Persson vid Karlstadpolisen.

De misstänkta hade inga vapen med sig när de flydde och gripandet blev odramatiskt.

Mattias Lundell, Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM