Piratkopierare fast i internationell razzia

Husrannsakningar på tre platser i Sverige

NYHETER

I den hittills största internationella razzian mot piratkopierare finns även Sverige med på ett hörn. Efter husrannsakningar på tre platser i landet är en person delgiven misstanke om upphovsrättsbrott.

Bakom Operation Fastlink stod USA:s justitiedepartement, FBI samt polis i Belgien, Danmark, Frankrike, Israel, Nederländerna, Singapore, Spanien, Storbritannien/Nordirland, Sverige, Tyskland och Ungern. Därtill 27 amerikanska delstater.

I över 120 samordnade tillslag beslagtogs mer än 200 datorer, varav ett 30-tal servrar som piraterna använt för att sprida kopierad film, musik, spel och program via internet. Nära 100 personer är identifierade.

Slog till på flera orter

I Sverige slog polisen till på torsdagen mot två ställen i Stockholmsområdet och ett ställe på annan ort, enligt kriminalkommissarie Stefan Kronqvist på rikskriminalens IT-brottsroteln.

En person är släppt efter förhör.

Beslagen var på fredagen inte färdiganalyserade och Stefan Kronqvist kunde inte säga något mer exakt om omfattningen:

- Men den svenska delen verkar vara relativt begränsad, säger han till TT.

I USA innehöll en enda server 65 000 pirattitlar. Andra så kallade "elit"-platser erbjöd kopior av program som ännu inte släppts ut på marknaden.

Ofta gratis

Razzian var riktad mot ökända så kallade warez-grupper med namn som Fairlight, Kalisto, Echelon, Class Project X.

"Warez" är nätslang för piratkopierat material.

Enligt Business Software Alliance (BSA), som organiserar programvaruföretagens kamp mot piratkopior, ledde aktionen till beslag av piratkopior värda närmare 400 miljoner kronor.

- Jag har jobbat med BSA sedan 1992 och har aldrig sett någon större razzia, säger advokat Agne Lindberg, juridiskt ombud för BSA i Sverige, till TT.

Ofta sprider warez-grupperna piratkopiorna gratis, även om det börjat dyka upp nätplatser som tar betalt för piratkopiorna.

- De tävlar om vem som snabbast har den nya programvaran ute på nätet och vem som har mest nedladdningar, säger Lindberg.

Don Quijote-strid

Enligt Lindberg ökar mängden piratkopior hela tiden. En orsak är utbyggnaden av bredband. Ibland känns BSA:s kamp som en strid mot väderkvarnarna, medger han:

- Men den här gången tror jag på en effekt eftersom vi har slagit till mot källan till vidare spridning, som är roten till det onda. Det är omfattande och kända warez-grupper som är utsatta. Det här skakar om hela den här typen av verksamhet.

Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM