Allt fler vill skönhetsoperera sig

Forskare: Vi ska se ut som tonåringar hela livet

NYHETER

Mer än var fjärde ung kvinna kan tänkta sig att skönhetsoperera sig.

Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Bröstförstoring, fettsugning och muskelinplantat är de populäraste ingreppen.

Smalare midja, fylligare läppar och större bröst. Skönhetsoperationer har blivit vardagsmat. Estetisk plastikkirurgi beräknas omsätta en miljard kronor varje år – bara i Sverige.

Tusen svenskar fick frågan: ”Kan du tänka dig att göra en plastikoperation för att förbättra ditt nuvarande utseende?”. Mer än var tionde svarade ja. Det är en fördubbling på ett år.

Var tionde man

Störst är intresset bland kvinnor mellan 15 och 29 år. Hela 28 procent kan tänka sig en skönhetsoperation.

Även bland männen ökar intresset att låta förbättra utseendet på konstgjord väg. Var tionde man under 30 kan tänka sig att skönhetsoperera sig, vilket är en ökning med 150 procent på bara ett år.

Mediernas intresse för skönhetsoperationer och att metoderna och materialen blir bättre nämner flera plastkirurger som orsaker till det ökade intresset.

– Det är inte längre tabu att göra en skönhetsoperation. Nu är det tillåtet att bry sig om sig själv, säger Ulf Samuelsson, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm till SvD.

20 000 operationer årligen

Men även om intresset för plastikoperationer är störst bland unga så är det framförallt medelålders kvinnor som genomgår dem.

Varje år görs mellan 15 000 och 20 000 skönhetsoperationer i landet, enligt beräkningar från Föreningen för estetisk plastikkirurgi.

Kerstin Sandell, genusforskare som doktorerat på plastikoperationer, bekymras över utvecklingen.

”Stort experimenterande”

– Det här är ett stort experimenterande som ingen följer upp långsiktigt, säger hon till SvD.

De populäraste ingreppen är fettsugning, bröstförstoringar och muskelinplantat. Men enligt Kerstin Sandell görs många operationer för skapa ett yngre utseende.

– Vi ska se ut som tonåringar hela, livet säger hon till SvD.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM