Dorota såldes för 30 000 kr

19-åringen hölls fången i källare i två månader

NYHETER

19-åriga Dorota rövades bort och hölls som sexslav i Malmö.

För 30 000 kronor - och en bil - såldes hon vidare till en ny hallick.

När hon befriades hittade polisen ett desperat brev hon skrivit till föräldrarna men inte lyckats få iväg.

Foto: KRISTER HANSSON
ingången till bordellen Ingången till bordellen i Malmö var en oansenlig källardörr. Hit förde männen i ligan sexköparna som ville utnyttja Dorota.

I mars förra året rullades härvan upp när poliser ryckte ut till bråk i en missbrukarkvart.

De hittade en lägenhet som blivit ockuperad och användes som bordell.

Den 19-åriga flickan berättade om sexslaveriet. Innan hon skickades tillbaka till Polen lämnade hon sin berättelse i domstol. Hon pekade också ut flera av de män som missbrukat henne.

De utpekade hallickarna efterlystes via Interpol.

Tog tillbaka allt

Några veckor efter att kvinnan skickats tillbaka till Polen reste hon till svenska ambassaden och tog tillbaka hela sin berättelse.

Hon påstod att det var ett rent påhitt, eftersom hon fått veta att hon kunde få 160 000 kronor av svenska staten om hon anmälde att hon varit utsatt för de brott hon berättat om.

Åklagaren valde att tro på kvinnans första berättelser i Sverige. Flickans mamma har vittnat om att dottern ändrat sig efter hot och mutor.

Hallickarna åtalades i går misstänkta för människohandel för sexuella ändamål.

Två av männen, 36 och 29 år gamla, åtalades för att i januari förra året ha tvingat in kvinnan i en bil och med tvång tagit henne till Sverige.

I två månader hölls hon sedan fången i en källarlokal i Malmö dit männen tog med sig sexköpare som kvinnan tvingades betjäna. 29-åringen åtalas också för att ha flera gånger ha våldtagit kvinnan innan hon såldes vidare.

Lurad av 26-åringen

Den tredje åtalade, en 26-åring, anklagas för att ha köpt kvinnan - medveten om hur hon utnyttjats tidigare och fortsatt utnyttjandet genom att lura henne att hon skulle bli fri från prostitution när hon tjänat ihop till sin hemresa.

De tre männen nekar till sexhandeln.

Dorota heter egentligen något annat.

Dorotas brev till sina föräldrar i Polen

De tre huvudmännen i trafficking-ligan

Per Lindelöw