Pastorn förfalskade obduktionsprotokoll

Strök uppgifter om dödligt gift

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
knutby den 10 januari Ett stort polispådrag samlas i det lilla idylliska uppländska samhället sedan pastorns fru mördats och Daniel Linde skottskadats svårt av barnflickans skott.
NYHETER

Pastorn begärde ut obduktionsprotokollet efter sin första fru - och förfalskade det.

Han tog bort uppgiften att hon bar på en dödlig dos dextropropoxifen innan han skickade protokollet vidare till svärföräldrarna.

- Det är naturligtvis graverande för pastorn, säger Bertil Olsson vid Uppsalapolisen.

Den 32-åriga pastorns första hustru hittades död i badkaret i december 1999. Polisen kom först fram till att hon dött i en olycka.

Så var det inte.

Miss av polisen

Aftonbladet kunde i januari avslöja att polisen missat att det i protokollet från obduktionen stod att hon hade en dödlig dos av det opiumliknande preparatet dextropropoxifen i kroppen.

Pastorn förstod sannolikt vad uppgiften betydde. Han skannade enligt polisen in protokollet han fått ut i sin dator och tog bort den del som berättade om giftet.

Sedan skickade han sin förfalskade version till den döda hustruns familj.

När utredningen kring den första hustruns död öppnades på nytt i januari, efter mordet på pastorns andra fru, fick polisen del av föräldrarnas kopia på protokollet.

Då gjordes upptäckten att det inte stämde med originalet.

- Vi har känt till detta en längre tid och pastorn har gett sin förklaring. Detta är en av många omständigheter som talar emot pastorn, säger Bertil Olsson, teknisk chef vid Uppsalapolisen.

"Grundlurade"

Föräldrarna till den mördade första hustrun har ombetts av polisen att inte kommentera mordet.

I en tidigare intervju i Aftonbladet sa de bara:

- Vi har blivit grundlurade.

De är huvudpersonerna i Knutbydramat

Petter Ovander, Runo Samuelson