”Jag mötte en dödsmaskin”

Daniel sköts av barnflickan i Knutby - talar ut i tv

NYHETER

För första gången berättar den skottskadade 30-åringen Daniel Linde om mordnatten i Knutby.

- Det var ondskan jag mötte. En dödsmaskin, säger han till TV 4.

Daniel Linde träffades av två skott. Ett gick in i munnen. Det andra stannade en millimeter från halspulsådern.

Foto: TV4
träffad av två skott Daniel Linde berättar nu i TV4 för första gången om mordnatten i Knutby den 10 januari i år. Tidigt på morgonen knackar det på hans dörr. Utanför står en maskerad person med pistol i handen. Daniel träffas av två skott: Jag är fullständigt övertygad om att livet flyter ur mig, säger han.

Tidigt på morgonen den 10 januari knackade det på dörren till Daniel Lindes sovrum.

Han visste då inte att hans granne, vän och arbetskamrat - den 23-åriga pastorsfrun - någon minut tidigare skjutits ihjäl i sin säng bara några tiotal meter längre upp i backen i Knutby.

För TV4:s reporter Karin Swärd och fotograf Phil Poysti berättar han nu om mordnatten och skräcken han upplevde.

Var maskerad

- Och så öppnar jag dörren. Då står en maskerad person utanför, en liten späd varelse, säger Daniel Linde.

- Jag tittar rätt in i en pistolmynning.

TV4:s medarbetare har följt församlingen i Knutby, och Daniel Linde, sedan början av februari. Programmet där Daniel Linde nu för första gången berättar, "Kalla fakta", sänds på måndag klockan 21.00.

Daniel Linde berättar att han hann uppfatta situationen innan skotten föll.

- Det smäller ju till något fruktansvärt. Jag är fullständigt övertygad om att livet flyter ur mig, säger han.

I dag har 15 veckor gått sedan skotten föll i Knutby. Pastorns förra barnflicka, en 26-årig kvinna, är häktad misstänkt för att ha avlossat skotten och manipulerats till dådet av pastorn själv. Hon har erkänt.

- Jag upplevde det verkligen som en kall dödsmaskin som stod och sköt på mig

Hittad av inneboende

Mördaren försvann ut genom altandörren. Kvar i sovrummet låg den svårt skadade Daniel Linde. Han hittades av en inneboende vän, Samuel Frankner, som vaknat av skottlossningen.

Med sin son på armen gick Samuel Frankner in till Daniel Lindes sovrum.

- Jag hörde kvidande ljud som om någon hade smärta. Jag tog mig in och såg mycket blod och förstod då att det var skott av något slag, har han tidigare sagt i "Kalla fakta".

Panikslagen ringde Samuel Frankner SOS. Frankner ringde också de två närmaste grannarna och bad dem komma. En av dem var den nu häktade pastorn.

Pastorn följde med

Tillsammans väntade Daniel Linde och Samuel Frankner på ambulans. Pastorn följde med i ambulansen de fyra milen in till lasarettet i Uppsala.

Innan bevisen mot pastorn var tillräckligt starka för att han skulle kunna gripas den 28 januari hade Daniel Linde polisbevakning.

Enligt läkarna är det ett under att han överlevde. Skottet som fastnade intill halspulsådern är inkapslat. Det får han behålla resten av livet.

- Läkarna säger att det är ett mirakel att jag lever och att jag haft en otrolig tur. Själv vet jag att det är Guds verk, säger Daniel Linde till TV4.

Mördaren slog till tidigt på morgonen

Petter Ovander