Snattare hängs ut – på väggen

NYHETER

På Ica Kvantum i Sollentuna hängs snattare ut på bild i personalrummet.

– Åker man fast blir man portförbjuden här, säger köpman Niclas Johansson.

Ica Kvantum i Sollentuna har fotograferat snattare sedan ett halvår tillbaka. På en vägg utanför lunchrummet hänger ett fyrtiotal personer. Unga, gamla, män och kvinnor. Här hänger också en bild på Christer Pettersson, den en gång misstänkte Palmemördaren.

Förhoppningen är att minska snatteriet i butiken.

– Det här är ett jätteproblem för oss. Varje år har vi ett stöldsvinn på minst två miljoner kronor i butiken, säger Niclas Johansson.

När ett snattare tas på bar gärning inne i butiken blir de förevigade med digitalkamera. För att personalen ska veta vilka personer som inte är välkomna i butiken hängs fotografierna upp på väggen.

Korten får inte spridas

Enligt Niclas Johansson är det endast personalen – ett hundratal personer – som har tillgång till rummet där bilderna finns.

Fotografierna får inte spridas utanför huset.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att åklagare har tittat på liknande fall. Man har då kommit fram till att det inte är olagligt att hänga upp bilder på snattare inne i ett lunch- eller personalrum.

Får inte hänga på vägg i butiken

– Men däremot har vi haft några fall där affärerna satt upp bilder till allmän beskådning ute i butiken, och det är helt klart inte tillåtet, säger Dick Malmlund.

Han ifrågasätter dock värdet av att hänga upp bilder på snattare.

– Vi på Svensk Handel är tveksamma till att det är en effektiv metod.

Att slänga ut personer som är inne i butiken är också helt i sin ordning enligt honom.

– Butiken är ingen allmän plats utan klassas som privat plats upplåten för allmänheten. Det innebär att man som anställd eller ägare har rätt att avvisa vem som helst, men det får inte handla om diskriminering.

E-post

Carola Ålstig