Blodig lördag i Irak – 27 döda

USA-soldater, irakiska poliser och 18 civila

NYHETER

Konflikten i Irak fortsätter att skörda offer. Ytterligare fem amerikanska soldater, fyra irakiska poliser och 18 civila har mist livet i oroligheterna.

Fyra irakiska poliser dödades i en bombattack på lördagen i Tikrit, meddelade polis.

Sexton personer skadades, varav fyra poliser.

Tikrit är den störtade diktatorn Saddam Husseins hemstad 18 mil norr om Bagdad. Staden är ett fäste för sunnimuslimskt motstånd mot USA-alliansen, men där har varit relativt lugnt de senaste månaderna.

Projektiler på marknadsplats

13 irakier uppgavs ha dödats när projektiler slog ned på en marknadsplats i en förort till Bagdad på lördagsmiddagen. Sjukhuspersonal sade att ett trettiotal människor skadades vid explosionerna i det väldiga slumområdet Sadrstaden. Enligt nyhetsbyrån AFP:s källor rörde det sig om tre separata explosioner.

Hönsmarknad

Ögonvittnen berättade för Reuters att minst två projektiler hade slagit ned på hönsmarknaden i området Ourfalli i Sadrstaden.

-Vi stod och pratade när två raketer slog ned. Den andra träffade en gasbehållare och det blev en enorm explosion. Det var blod och lik överallt.

Varifrån beskjutningen kom var oklart. En amerikansk militärtalesman förnekade att några soldater från USA skulle ha varit inblandade.

Chefen för det sjukhus dit de skadade fördes sade att tillståndet var allvarligt för flera av dem.

Raketattack

Fem amerikanska soldater dödades och sex sårades när deras förläggning nära Taji, norr om Bagdad, utsattes för en raketattack på lördagen, sade en talesman för den USA-ledda militäralliansen.

Den lastbil varifrån de båda raketerna avfyrades förstördes av en militärhelikopter efter det att soldaterna hade kallat på förstärkning, sade talesmannen.

Tre av de sårade hade livshotande skador.

I strider nära den heliga staden Karbala sköt polska soldater ihjäl fem irakiska män, som enligt en polsk militärtalesman förberedde ett bakhåll.

Tre misstänkta gripna

I Basra i södra Irak, där britterna för befäl, har tre irakier gripits misstänkta för att ligga bakom självmordsbombningarna i onsdags, meddelade polis på lördagen. På deras lastbil hittades 3,5 ton sprängmedel gömt under gödsel.

Polisen lyckades gripa dem i fredags i Basras centrum tack vare ett tips. Kapten Yassem Dargi vid polisen sade att den första utredningen tyder på att sprängmedlet på lastbilen var av samma typ som det som användes i onsdagens bilbombsattacker mot poliser.

De tre misstänks för att ha planerat de fem samordnade självmordsbombningarna i Basra och Zubair. 74 människor dog och över 160 skadades i attentaten enligt USA-alliansen.

Anna-Maria Carnhede