Nordkorea tiger om katastrofen

1 av 2 | Foto: JAN HELIN
svältande by Kim Hun Il, Kim Song Shul och Kim Yong Tae bor i staden Ryongnin i Chagangprovinsen där svälten är stor. De som har jobb får slita hårt och får ofta lönen i ris.
NYHETER

BBC visar en satellitbild på ett rökmoln där världshistoriens största tågkatastrof kan ha ägt rum.

Därmed vet vi garanterat mer än vad Kim Chol Man och hans föräldrar vet om explosionen.

Jag träffade Kim Chol Man, 6, för fem år sedan. På kommando från partifunktionären som var min ständiga följeslagare, drog dagisfröken ner hans byxor för att visa hans grava undernäring. Skinnet hängde i påsar på hans lilla pojkkropp.

- Han är död före sommaren om inget händer, sade partifunktionären och nöp i skinnpåsarna.

Uppvisningen av Kim Chol Man var ett led i Nordkoreas dåvarande vädjan om hjälp mot hungersnöd. Två miljoner människor var döda i svältkatastrofen, påstods av internationella källor. Nordkoreanerna pratade om ett par tusen.

I dag förekommer med jämna mellanrum exakt samma rapporter om svält, lika obekräftade.

Självmordssekt

Den officiella nordkoreanska förklaringen är alltid att de drabbats av naturkatastrofer. Det är i huvudsak lögn.

Orsaken stavas i stället Juche som betyder självständighet. Det är också namnet på diktatorn Kim Il Sungs kommunism som förvandlat ett helt land med 20 miljoner invånare till vad som närmast kan beskrivas som en självmordssekt.

Juche är en blandning av Stalin och den uråldriga kinesiska trosriktningen konfucianism - en extremt hierarkisk tro med stenhårda krav på lojal underordning.

I Nordkorea finns ingen annan radio, tv eller press än Kim Jong Ils. Inte ett ord är ännu sagt om tågkatastrofen.

I morgon kommer hjälparbetare till katastrofområdet i norr. Om uppgiften att tusentals är skadade stämmer är situationen en humanitär katastrof. Nordkoreansk sjukvård är såvitt känt extremt undermålig.

Motorvägen mot huvudstaden Pyongyang är sexfilig och spikrak. Under drygt tolv mil mötte vi totalt sex andra fordon, men tusentals människor som vandrar längs motorvägen, släpandes på taniga pinnar att hålla hemmen varma med.

Arbetarnas lön: ris

Vi stannade vid ett jordbrukskollektiv. 1 700 bönder i 19 arbetslag. Enligt en exakt detaljplan ska de producera 3,47 ton ris per hektar. Klarar de mer får de sälja överskottet till staten. För pengarna får de köpa vad staten säger att de får köpa. Ibland en traktordel, ibland kött, ibland en tv. I övrigt är lönen ris.

När vi anländer är arbetslagen på marsch hem från fälten. En barngrupp möter oss.

Sjunger kampsång

Ett av barnen har en sprucken, jordig gitarr. De andra ställer sig på en snörrät linje längs vägkanten och sjunger en kampsång.

"Vi är mycket lyckliga i dag för att få arbeta för en bra framtid i frihet, vi är mycket lyckliga i dag för att vi får ha den älskade Kim Jong Il som vår ledare."

Så ser den ständigt pågående katastrofen ut i Nordkorea.

Jan Helin är chefredaktör för Ålandstidningen och tidigare medarbetare i Aftonbladet. 1998 gjorde han en unik reportagresa bakom världens sista järnridå för Aftonbladet. Han ger i dag en bild av verkligheten bakom de obegripliga rapporterna från tågkatastrofen.

Jan Helin