Här filmade kamraterna hans död

Lek urartade – 19-åring dog

Foto: VG
Utanför Askim lade sig 19-åringen på vägbanan som en del av en lek. Det slutade med att mannen blev överkörd.
NYHETER

De tre barnunderhållarna från Oslo var på väg hem från ett uppdrag i Sverige.

Klädd i en mumintrollsliknande kostym la sig en 19-åring på vägen – och kamraterna filmade leken.

Inför deras ögon kördes han över och dödades.

De tre kamraterna arbetade för en firma i Oslo som arrangerar underhållning för barn. Sent i går kväll var 19-åringen, en 24-årig man och en 26-årig kvinna på väg hem från ett uppdrag i Sverige.

Med sig i bilen hade de sina kostymer. Och när de stannade till beslutade de sig för att genomföra ett stunt.

Inspirerad av tv-program

Norsk polis uppger att 19-åringen var förtjust i att göra farliga trick och tror att han inspirerats av tv-program som ”Jackass”. För kamraterna beslutade att filma dödsleken.

– Mycket tyder på att de inblandade har inspirerats av stunt som visats på tv, säger insatschefen Knut Jahr till norska VG.

Tidningen skriver att 19-åringen satte på sig en kanin- eller mumintrollsliknande kostym. I mörkret la han sig ned på vägbanan i längsgående riktning.

Då kom den första bilen. Föraren hann dock svänga undan och undvek i sista stund en olycka.

Bilen hann inte väja

I det läget beslutade sig 19-åringen för att göra ett försök till. Den andra gången la han sig tvärs över vägen och när en Honda Civic sekunder senare kom farande hade han ingen chans att komma undan.

Polisen fick larmet klockan 21.45 på lördagskvällen. När de anlände till platsen mellan Askim centrum och Slitu i Østfold låg 19-åringen klädd i kostymen död på vägen.

För polisen stod det tragiska förloppet snart klar.

– Vi har beslagtagit filmen och upptagningen styrker de förklaringar vi har hört, säger Knut Jahr till norska Dagbladet.

Mattias Lundell