Norskättling fick Bush att slå mot Blix

Rådgivaren påminde om Sveriges annektering av Norge

1 av 2
Bob Woodward avslöjar spelet i Vita Huset som ledde till anfallet på Irak.
NYHETER

När svenske vapeninspektören Hans Blix rapporterade om noll och inga massförstörelsevapen i Irak tog hetsen mot Sverige fart i Vita huset.

Inspiration fick George W Bush från sin närmaste rådgivare - norskättade Karl Rove.

Han har inte glömt Sveriges annektering av Norge 1814.

I februari 2003 damp Hans Blix FN-rapport om massförstörelsevapen i Irak ner som en bomb hos president Bush i Vita huset.

Den var inte vad han

önskade. Förhållandet mellan Hans Blix och USA hade då stadigt försämrats de senaste månaderna.

Nu avslöjar Watergate-avslöjaren Bob Woodward att George W Bush odlade sitt agg till Sverige och svenskarna - med hjälp av information från sin närmsta rådgivare Karl Rove, vars anfäder utvandrade från Norge till USA 1886.

Gammalt groll

Karl Rove vet hur George W Bush ska hanteras. Han beskrivs som en av världens mäktigaste rådgivare och en av få som utan att be om lov kan gå raka vägen in till Ovala rummet och presidenten.

I sin nya bok "Plan of Attack" skriver Bob Woodward om presidentens och Karl Roves attityd till Sverige. Agget mot Sverige från Karl Rove bygger inte på personliga erfarenheter. Rove går 190 år tillbaka i historien för att hitta sitt stoff att hetsa presidenten mot Sverige.

Falska svenskar

Det handlar om Sveriges annektering av Norge 1814.

Bob Woodward skriver:

"Rove såg att presidenten var upprörd över Blix. Presidenten känner till Roves attityd till svenskarna. Som den högst rankade norsk-amerikanen i Vita huset - kanske den ende - var Rove övertygad om den historiska falskheten hos svenskarna, som invaderade Norge 1814 och styrde landet fram till 1905.

Det var en långvarig

fiendskap och det var det stående skämtet mellan presidenten och Rove."

Aftonbladet sökte i går kväll förgäves Hans Blix för en kommentar.

Petter Ovander