Masten ett måste - även i din trädgård

Så ska regeringen och moderaterna snabba på 3G- utbyggnaden

NYHETER

Teleoperatörerna ska få bygga 3G-master mot markägarnas vilja.

Det står nu klart sedan moderaterna ställt sig bakom regeringens förslag som ska snabba på utbyggnaden av det nya mobilnätet.

– Äganderätten är en komplicerad fråga men vi tror på att den här utvecklingen är viktig för Sverige, säger Marietta de Pourbaix-Lundin(m), till Dagens Nyheter.

Regeringen väntas föreslå en utvidgning av den så kallade ledningsrätten, skriver DN.

Ändringen ska göra det möjligt att resa 3G-master mot markägarnas vilja. Syftet är att snabba på utbyggnaden av den tredje generationens mobiltelefonnät.

Och sedan moderaterna nu ställt sig bakom förslaget har det därmed majoritet i Riksdagen.

– Vi tror på utvecklingen och för att få till stånd 3G-utbyggnaden måste man ibland göra inskränkningar i äganderätten, säger Marietta de Pourbaix-Lundin, moderaternas bostadspolitiska talesman.

70 procents täckning

Förslaget har fått hård kritik, bland annat från miljödebattören Björn Gillberg, som kallar förslaget ett intrång i äganderätten.

Han hävdar att nätoperatörerna nu kommer att kunna bygga ut sina nät på billigast möjliga sätt, utan att behöva ta några miljöhänsyn, skriver DN.

Utbyggnaden av de två rikstäckande 3G-näten har gått betydligt långsammare än planerat. Vid årsskiftet skulle de haft 99,9 procents täckningsgrad. Men mätningar visade att de bara hade 70-75 procent täckning.

Flera faktorer bidrar till förseningen, men just segslitna förhandlingar med markägare om utplacering av 3G-master är en bidragade orsak till att utbyggnaden av nätet tagit längre tid än beräknat.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist