Sista minutenråd till hockeydomare

- och alla andra som ska deklarera

NYHETER

   Anders Andersson säger: Nu är jag beredd att svara på frågor. Hög tid att börja deklarera nu - 3/5 är sista dagen.

Martin säger: Kan man göra avdrag för parkeringsavgifter eller hyra av P-plats. Har drygt 4 km till jobbet och jobbar skift.

   Anders Andersson säger: Endast om du uppfyller kraven för bilavdrag - och endast för de dagar som du använder bilen i tjänsten (om inte arbetsgivaren betalatr P-avgiften)

Anni säger: Kan jag deklarera via telefon även om jag köpt/sålt aktier?

   Anders Andersson säger: Ja, om du skaffar dig en e-legitimation via din bank. Då kan du logga in på skatteverket.se och fylla i blankett K4.

Björn_a säger: Hur fungerar cykelavdraget på 250kr?

   Anders Andersson säger: Som ett reseavdrag i ruta 01. Tyvärr är det bara den del som överstiger 7 000 kr som är avdragsgillt. Så detta är nästan aldrig intressant i praktiken - fast kanske om du kan göra bilavdrag i tio månader och cykla i två.

Hasse säger: Kan man typ köpa en bok om alla avdrag man kan göra? Annars kanske det är dax att skriva en?...

   Anders Andersson säger: Har du inte upptäckt min bok Avdragslexikon 2004 - som utkommer för 24 året i rad? Finns i onlineversion på www.privataaffarer.se/deklarera

stina32 säger: jag förväntade mig att få tillbaka mer på skatten eftersom jag betalt så mycket räntor för min bostadsrätt. Summan blev mycket lägre än förra året. hur vet jag att jag inte är lurad?

   Anders Andersson säger: Räntorna ska sänka din skatt med 30 % av räntebetalningen. Så det måste vara något annat som höjer den - kanske fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. Kolla de förtryckta uppgifterna.

Christian säger: Hur kan man tjäna på att ta upp ett avgångsvederlag som ackumulerad inkomst?

   Anders Andersson säger: Om du te x har jobbat på ett företag i 8 år och nu får 200 000 kr fördelas den inkomsten på de senaste 8 årens inkomster om du begärberökning med ack.inkomst under 8 år (får vara max 10 år). Marginalskatten kan då sänkas.

säger: hej! jag har fortfarande inte fått mina deklarationspapper... när ska man börja bli orolig??

   Anders Andersson säger: Kontakata skatteverket. Senaste dagen var den 15 april.

Yosef säger: Jag dömer ishockey. Har jag rätt att göra avdrag på min utrustning? Dem gäller inte som skyddskläder, men den är nödvändig för utförandet av arbetet..

   Anders Andersson säger: Du får antingen dra av dessa faktiska kostnader eller göra ett schablonavdrag på 3 000 kr, dock högst så stor som inkomsten.

ulricehamnare säger: Har du några bra,snabba tips på avdrag om man som jag köpt en villa?

   Anders Andersson säger: Om du sålde en annan bostad får du uppskov med kapitalvinsten på den nu när du köpt en ny. Spara kvitton när du reparerar den nya - för att ha som avdrag när du i framtidne säljer den. Och om du reparerar i år får du göra ROT-avdcrag, som ännu inte är klart i detalj - men troligen 30 % av arbetrskostnaden.

Patrik säger: jag har köpt en jordbruksfatsighet, vi har sedan renoverat ladugården och inrett ett stall. Kan man räkna det som nystartad verksamhet. Jag tänkte då göra ett allmänt avdrag och kvitta förlusten i jordbruksfastigheten mot tjänsteinkomst, är det tillåtet?

   Anders Andersson säger: Endast om det är en mycket stor verksamhet skild från jordbruket - och det är det väl inte. Men stallkostnaden ger ett underskott som du i jordbruket kan kvitta senare år när du gör vinst.

olsson säger: Hej Anders! Jag har arbetat på annan ort i sex månader förra året. Vilka avdrag har jag rätt till?

   Anders Andersson säger: Grattis till stora avdrag för tillfälligt arbete: 95 kr/arbetsdag (57 efter 3 mån) + en hemresa i veckan med billigaste färdmedel + övernattningskostnad

säger: måste man ha kvitto på det som man har invensterat i en bostadsrätt tex kyl o frys o spis o tapeter färg mm för att de ska goddkänna det???

   Anders Andersson säger: Ja för att vara säker på avdrag på blankett K6, som jag fyller i interaktivt på www.privataaffarer.se/deklarera. Har du inte kvitto får du försöka visa det på annat sätt, kanske med bilder, om skatteverket frågar senare.

Moderator säger: Nu är chattet slut, aftonbladet.se tackar Anders Andersson och alla som chattade.

   Anders Andersson säger: Tack själva - missa inte alla råden på www.privataaffarer.se/deklarera. Lycka till med deklarationen - vänta inte til sista dagen,3/5.