Sms gjorde barn- flickan till mördare

Pastorn tros ha sänt dem anonymt till henne

1 av 2 | Foto: PRIVAT
SKICKADE VIDARE Pastorn hävdar att han bara vidarebefordrade de anonyma sms:en från barnflickans kvarglömda mobiltelefon till hennes nya.
NYHETER

Kort före mordet i Knutby fick den 27-åriga barnflickan anonyma sms med bibelcitat om döden.

- De handlade om att man ska "befrias" och "komma hem till Gud", säger advokat Ola Nordström.

Polisen misstänker att sms:en var pastorns slutliga order till barnflickan att genomföra dåden.

I maj åtalas den 32-årige pingstpastorn i Knutby och hans förra barnflicka. Enligt polisen lyckades han manipulera henne till att skjuta ihjäl hans fru. I över ett år pratade pastorn med barnflickan om döden och Gud. Tanken på att mörda planterades hos henne.

- Hon hjärntvättades med bibliska uttryck och liknelser, säger en polis.

- Pastorn framställde inte döden som något otäckt: "Man dör inte, man kommer bara hem till Gud. En del människor kallar Gud hem tidigare än andra."

Lämnade sin mobil

Barnflickan trodde att hon följde Guds och församlingens vilja när hon i november 2003 försökte döda pastorns fru med en hammare. Efteråt tvingades barnflickan flytta hem till Småland.

- Hon lämnade kvar sin mobiltelefon och sitt kontantkort hos pastorn som han fick använda, berättar pastorns advokat Ola Nordström.

Under tiden före mordet den 10 januari fick barnflickan ett antal anonyma sms.

- De innehöll bibelord som man skulle kunna applicera på dödandet av pastorns fru, säger Ola Nordström.

Man dör inte, man kommer bara hem till Gud. En del människor kallar Gud hem tidigare än andra. – Med bibliska uttryck och liknelser påverkade pastorn, enligt polisen, barnflickan till att utföra mordet på hans hustru.

Polisens utredare har kartlagt all telefontrafik och är övertygade om att pastorn skrev sms:en från barnflickans telefon som ett led i manipulationen.

Som en slutlig mordbeställning.

Pastorn, som förnekar alla brott, har en helt annan version. Han hävdar att en okänd person ursprungligen skickade sms:en till barnflickans telefon. Några sms skickade han vidare till barnflickan.

Bara vidarebefordrat

- Han har berättat i förhör att han har vidarebefordrat ett par av de här anonyma sms:en till henne. Men han är inte författaren till dem, säger Ola Nordström.

Barnflickan förstod aldrig vem som hade skickat meddelandena. Men polisen tror att de stärkte henne till att utföra dådet.

Polisen anser att sms:en var en del i pastorns påverkan på barnflickan?

- Det hävdar han att det inte var, säger Ola Nordström.

Motivet till mordet misstänks vara att pastorn ville bli av med sin fru. Han hade inlett en hemlig kärleksrelation med grannfrun och en skilsmässa var ett otänkbart alternativ. Det skulle undergräva hans position i församlingen, enligt polisens teori.

- Han skulle inte kunna vara kvar som pastor, säger en källa.

Andreas Harne