17-årig nazist skulle spränga Schröder

NYHETER

BERLIN

Den 17-åriga flickan ville bli självmordsbombare i München.

Den blodiga drömmen om att mörda judiska ledare och tyska politiker blev avslöjad innan Monika S hann genomföra sin plan.

Polisen i München anhöll i fjol nazistledaren Martin Wiese och tre av hans närmaste medarbetare i "Kameradschaft Süd". Hemma hos dem hittade utredarna 1,7 kilo av sprängmedlet TNT och stora mängder vapen.

Planerade attentat

Nu är nynazisterna häktade, misstänkta för att ha grundat en terrororganisation. Och det står klart att de unga nazisterna hade en konkret plan på ett attentat mot judarna i München.

Den 17-åriga nynazisten Monika S skulle enligt planen ha tagit med sig sprängmedlet till en ceremoni för grundandet av ett judiskt centrum i München den 9 november i fjol. Tillställningen samlade gräddan av den tyska politiska eliten, med förbundskansler Gerhard Schröder i spetsen. Naturligtvis var även det judiska samfundets ledare med.

Ville spränga sig

Monika S, som kommer från Baldham utanför München, hade varit med i nazistorganisationen i ett år. Hon blev rekryterad av sin egen storebror.

Det var 17-åringen själv som föreslog att hon skulle agera självmordsbombare, enligt palestinskt mönster. Det har hon erkänt i förhör med polisen.

Kvinnan är släppt ur häktet och har avsvurit sig nazismen som ideologi, men hon kan räkna med ett högt straff för att ha varit medlem i en terroristgrupp.

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM