Han får ingen post

Bengts brevinkast sitter för högt

NYHETER

MALMÖ

Bäva månde fastighetsägarna.

Brevbärarna är på krigsstigen mot konstigt placerade brevinkast.

I går stoppade huvudskyddsombudet postutdelningen till 81 hushåll i Malmö.

Foto: KRISTER HANSSON
FASTIGHETSÄGARNA FLYTTAR INTE BREVINKASTET Bengt Dahlman på Regementsgatan i Malmö fick ingen post i går. Brevbäraren Peter Tell tycker att hans brevinkast sitter för högt.

Brevbärarna i Malmö driver ett pilotfall för att få enhetliga riktlinjer för var på dörren brevinkastet ska sitta. Resultatet av deras kamp i Malmö kommer att få återverkningar över hela Sverige.

- Vi vill att vår personal ska kunna arbeta fram till pensioneringen utan förslitningsskador, säger postcenterchef Anders Lundell.

Började i höstas

Det började i höstas med att huvudskyddsombudet stoppade utdelningen till 1 200 hushåll där brevinkastet antingen satt för lågt eller för högt.

De flesta fastighetsägarna lovade att flytta brevinkasten, men några gjorde inget. Därför beslutade huvudskyddsombudet om ett nytt skyddsstopp i går. Bland de som inte fick någon post var de 60 lägenheterna i bostadsrättsföreningen Malmöhus 1 på Regementsgatan.

Inkast i axelhöjd

- Styrelsen har beslutat att vänta tills det kommer slutliga direktiv från posten om hur brevinkasten ska sitta, säger ordföranden Morgan Lindberg.

I bostadsrättsföreningens lägenheter sitter brevinkasten i axelhöjd för en normallång brevbärare. Problemet är att det inte finns några regler för brevinkasten.

Väntar på beslut

Arbetsmiljöinspektionen hävde i går, liksom i höstas, skyddsstoppet eftersom det inte finns någon omedelbar fara för brevbärarnas hälsa.

- Vi har blivit lovade beslut om några veckor. Vi hoppas att vi får riktlinjer för hur brevinkasten ska sitta, säger Annika Lundqvist, informationschef på posten i Skåne.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM