Flickorna tillbaka i Dutrouxs skräckcell

NYHETER

För åtta år sedan hölls Sabine Dardenne, 20, fången av den belgiska pedofilligan i 80 mardrömslika dygn.

I dag återvände hon till skräckcellen under Marc Dutrouxs hus.

Tillsammans med Laetitia Delhez, 22, är Sabine huvudvittne mot Marc Dutroux, 48, och hans tre medåtalade, som står åtalade för flera fall av mord, människorov och våldtäkter.

När rättegången fortsatte på tisdagen besökte rätten det hus i Marcinelle, en förort till Charleroi i södra Belgien, där Dutroux och hans dåvarande hustru höll de bägge flickorna inspärrade sommaren 1996.

– Detta är inte en bra dag för försvarets sida, sa Rony Baudewijn, en av Dutrouxs försvarsadvokater innan domaren, juryn och resten av rätten gick in i huset.

Svalt ihjäl

Sabine var tolv år när hon rövades bort, Laetitia var 14.

Under besöket ska de visa rätten var de hölls fångna och åter berätta om övergreppen och de fasansfulla dygnen i cellen, rapporterar brittiska BBC.

– Jag mår bra i dag och känner mig helt lugn, sa Laetitia innan husesynen.

Cellen i källaren är dold bakom en 200 kilo tung lönndörr.

Flickorna hölls hölls fastkedjade och halvt utsvultna i den trånga skrubben för att då och då hämtas upp av Dutroux.

Säkerheten kring besöket i Marcinelle är rigorös. 225 poliser har specialkommenderats till platsen för att hålla nyfikna människor på avstånd så att rätten kan arbeta ostört.

Rövade bort sex flickor

Marc Dutroux och hans medåtalade i pedofilligan misstänks ha rövat bort minst sex unga flickor i mitten av 90-talet.

Ett år innan Sabine och Laetitia rövades bort satt två åttaåriga flickor inlåsta i cellen, Julie Lejune och Melissa Russo. De svalt till ihjäl när Marc Dutroux avtjänade ett kort fängelsestraff för bilstöld.

Eefje Lambrecks, 19, och An Marchal, 17, rövades bort, drogades och begravdes levande sommaren 1995. Deras kroppar hittades på Dutrouxs anvisningar sedan han gripits och förhörts ett år senare.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM