”Vittnen stödjer pastorn”

Pastorns advokat: Uppgifter ger stöd för pastorns uppgifter

NYHETER

Vittnen som hörts i Knutby-utredningen stöder pastorns uppgifter om att han inte dödat första hustrun.

Det säger pastorns advokat Ola Nordström till TT.

Han fick på måndagen ta del av den 1 200 sidor tjocka förundersökningen och hade på tisdagen läst ungefär en tredjedel av innehållet.

Ola Nordström har inte upptäckt några nya uppseendeväckande uppgifter i förundersökningen men konstaterar att det finns uppgifter som bekymrar honom.

– Många församlingsbor som hörts har inte lämnat fullständiga uppgifter om vad de vet. Jag är orolig för att församlingen påverkat andra vittnen som hörts i utredningen att vittna till pastorns nackdel, säger Ola Nordström.

Vittnesuppgifter

I förundersökningen finns också vittnesuppgifter som är positiva för mannen.

– Det är uppgifter som stöder min klients beskrivning av händelseförloppet kring den första hustruns död. Det här stärker min uppfattning om att han inte har något med kvinnans död att göra, säger Ola Nordström.

När det gäller mordet på den andra hustrun medger advokaten att bevisläget är betydligt sämre. Den 27-åriga så kallade barnflickan har erkänt att hon dödat pastorns andra hustru och mer eller mindre pekat ut pastorn som pådrivande till dådet.

– Uppgifterna är mycket besvärande för min klient. Skulle barnflickans berättelse tas som trovärdiga är situationen mörk för pastorn, säger Ola Nordström.

Tror på frikännande

Enligt advokaten ser pastorn fram emot den kommande rättegången och han är övertygad om att han kommer att frikännas när huvudförhandlingen är över.

Ola Nordström tror inte att rättegången kommer att ge svar på alla frågor kring händelserna i Knutby.

– Händelseförloppet är utrett men jag fruktar att vi aldrig får veta orsakerna till vad som hände, säger han.

Ola Nordström är tveksam till om han kommer att begära någon komplettering av utredningen.

– En komplettering handlar om att påverka åtalsbeslutet och eftersom åklagaren sagt att hon ska väcka åtal känns det lite meningslöst att begära en komplettering, förklarar han.

Två personer av de tre som från början var misstänkta för mordet i Knutby kommer att åtalas. Det är den 32-årige pastorn och den 27-åriga barnflickan. En 26-årig kvinna som suttit häktad för stämpling till mord men släppts, kommer inte att åtalas.

– Hon är inte avförd från utredningen men det sker i samband med att jag väcker åtal mot de två andra. Det finns inga bevis för att kvinnan varit med och planerat mordet, säger åklagare Elin Blank till TT.

Läs också:

Kjell Rynhag/TT