Läget är fortfarande spänt i Bagdad

- men folk är ute på dagarna

NYHETER

   Urban Hamid säger: Hej! Nu är jag här.

Fleno säger: Jag förstår att denna fråga är subjektiv, men du som är på plats och känner av den rådande "stämningen" på gatan, anser du det rimligt att USA överlämnar makten enligt den utsatta tidsplanen?

   Urban Hamid säger: Powell har klargjort idag att USA inte kommer att lämnar över 100 procent av makten på en gång.

Ulf säger: Hej Urban. Kan Irak fungera utan att Baath-partiet är involverat?

   Urban Hamid säger: Bra fråga... Baathpartiet får inte vara involverat, men vissa personer kommer fortfarande behövas.

sky säger: Har Du lyckats tala med USA-ledda Soldater angående Bushs inställning till Irakkriget? Vad tycker de om hans sätt att leda detta krig?

   Urban Hamid säger: Ja det har jag gjort, de får inte rikta kritik mot sin regering. Men jag har känt att de ifrågasätter varför de är i Irak, varför de sändes till Irak överhuvudtaget.

säger: Vi har släktingar som bor i stadsdelen "Zeiuna" i Bagdad (kristen stadsdel). Hur är läget där? Selwa

   Urban Hamid säger: Jag kan tyvär inte säga något om läget just där, men läget är väldigt spänt i hela Bagdad

säger: Hej! jag undrar om inte att dessa fraktioner, Sunni, Shia etc inte begriper att om USA-alliansen lämnas ifred, ju fortare kommer de allierade att lämna Irak???

   Urban Hamid säger: Det är uppenbarligen inte deras tolkning av läget.

Haider säger: Hej Urban...jag har sett den nya irakiska flaggan och jag är besviken. På vilket sätt representerar den araberna. Kurderna är ju representerade, den gula linjen. Men araberna då? Halvmånen representerar ju muslimerna, men det är inte bara araberna som är muslimer, även kurderna.

   Urban Hamid säger: Alla människor jag har pratat med är väldigt missnöjda med den nya flaggan. De vill behålla den gamla som fanns även långt innan Saddam.

säger: Hej Hamid, jag undrar varför inte återinsätta Saddam Hussein, jag tror det är enda lösningen

   Urban Hamid säger: Ingen irakier vill ha honom som president igen. Han förstörde så mycket, titta bara på antalet döddade och fängslade under hans tid.

säger: Andreas: Har man hittat några spår av massförstörelsevapen, vad säger alliansen om detta?

   Urban Hamid säger: Idag är det ingen som tror att de finns. Det var en lögn för att marknadsföra kriget.

Selwa säger: Kan folk röra sig fritt i Bagdad för att handla mat etc? Eller sitter många o "trycker" i sitt hem? Är det mindre folk på gatorna nu?

   Urban Hamid säger: Under dagtid verkar det normalt men när det är mörkt så törs de inte ge sig ut på gatorna.

Andreas säger: Hej Urban! Många jämför Irak med Vietnam, är detta en rättvis jämförelse?

   Urban Hamid säger: Jag tror Tjetjenien är en mer rättvis jämförelse.

Bojan säger: Vad tror du kommer hända framöver i Irak? Vågar journalister vara kvar där nere efter senaste tidens kidnappningar och mord. Har USA bara lyckats med att skapa en framtida fundamentalistisk muslimsk stat? Inget ont om Islam men man vill ju knappast se ett nytt "talibanvälde" där nere. Eller är religionen mindre utbredd i detta område?

   Urban Hamid säger: Det är färre journalister kvar här nu eftersom de är rädda. Risken är stor att Irak skulle kunna hamna i händerna på fundamentalister. Men Irakierna vill ha en sekulariserad stat.

adam säger: Hej! Jag har fått rapporter från en som har varit i Irak, både under kriget och efteråt, om att aliansen använder en ny typ av automatvapenamunition som ger skador som, citat "inte går att läka på vanligt sätt". Denna amunition skall bl a ha används i Falludja. Vidare raporterar hon om någon typ av kemiskt stridsmedel som användes vid striderna om Bagdads flygplats i början av kriget. Det skall bränna huden men lämmna kläderna opåverkade. Vet du något mer om detta? Kan du bekräfta det?

   Urban Hamid säger: Kan varken berkräfta eller dementera, däremot är det uppenbart vapen och amunitionen som strider mort Genevekonventionen, tex klusterbomber. Men tack för tipset, jag ska försöka kolla upp det.

   Urban Hamid säger: Nu måste jag gå för den här gången, men tack för alla frågor.